Сідней \ REUTERS

У суботу в Сіднеї вперше за 100 з гаком років відкриють новий зоопарк.

Читайте такожВ китайському зоопарку народилось одразу четверо бенгальських тигрів (відео)

У Сіднейському зоопарку, який буде розташовуватися приблизно в 40 км на захід від центру, буде найбільший в Австралії вольєр для рептилій і нічних тварин, передає Бі-бі-сі. Серед тих, кого можна буде побачити в новому зоопарку - африканські леви, суматранські тигри, гепарди і шимпанзе, а також представники дикої природи Австралії. Оскільки далеко від узбережжя температура повітря вище, зоопарк Сіднея інвестував кошти в технології клімат-контролю, щоб, з одного боку, спонукати відвідувати його, а з іншого - тримати тварин в прохолоді.

Відео дня

"У мого батька була початкова ідея в 1980-х, коли він керував Сіднейський акваріум, - говорить Джейк Берджесс, керуючий директор нового зоопарку. - Разом ми цю ідею модернізували, коли знайшли ідеальний ділянку землі на заході Сіднея".

Він додає, що у багатьох вольєрах є кондиціоновані задні приміщення, що дозволяють тваринам комфортно відпочивати, а також місця з затуманюванням і тіньові споруди.

Його основним конкурентом є зоопарк Таронга, він дуже популярний і відкрився ще в 1916 році недалеко від центру Сіднея.

Як випливає із заяви адміністрації нового зоопарку, благополуччя тварин має "першорядне значення". Тим не менш, противники у нього залишаються.

"Моя проста відповідь така: нам не потрібно більше зоопарків", - сказав професор еволюційної біології в Університеті Колорадо Марк Бекофф. Він відкрито критикує новий парк.

Дослідження Бекоффа про тварин в зоопарках виявило, що вони відчувають стрес, страх і нудьгу, коли утримуються в тісних вольєрах, розмір яких може становити всього одну мільйонну розміру їхніх природних ареалів проживання.

"Вони будуть відчувати ті ж емоції, що і домашні тварини - собаки і кішки - якщо їх тримати під замком", - говорить він.

Це підтверджується дослідженням, яке показало, що слони в зоопарках часто відчувають стрес і живуть значно менше, ніж їх дикі родичі.

Багато зоопарків вкладають прибуток у збереження видів тварин. Всесвітня асоціація зоопарків і акваріумів закликає своїх членів витрачати 10% операційних витрат на проекти зі збереження видів. Сіднейський зоопарк зараз отримує акредитацію, щоб приєднатися до асоціації.

103-річний зоопарк Таронга вважається лідером у всіх позитивних починаннях зоопарків у збереженні видів, сприяння благополуччю тварин та освіті співробітників.

Нік Бойл очолює команду з 66 людей, які займаються охороною тварин та їхнім збереженням.

Він називає сім видів, які, за його словами, вимерли б без втручання зоопарку Таронга: черепаха річки Беллінгер, гекон Лістера, синьохвостий сцинк, північна жаба корроборі, південна жаба корроборі, жовта плямиста жаба, жаба бурулонг.

За словами Бойла, в зоопарку також реабілітують близько 50 черепах в рік. Їх знаходять, наприклад, заплутаними в пластику, або проковтнувшими його. На їх прикладі можна надихнути відвідувачів сортувати та переробляти сміття, говорить він.

Зоопарк Портленда лідирує в інноваціях, каже професор Фален. "Їхній вольєр для великих кішок має пристосування, яке викидає пакети з м'ясним фаршем в повітря, - говорить він. - Коли кішки чують клацання, вони переходять в режим полювання. Це підтримує їхній інтерес і знижує нудьгу".

В інших зоопарках використовуються роботи для чищення вольєрів, тому тварин не переводять в менші камери на час прибирання.

Противники зоопарку, такі як професор Бекофф, вважають, що тварин потрібно перестати розводити у неволі. "Дайте тваринам як можна більше вибору і контролю над середовищем існування, дайте їм соціалізуватися", - закликає він.

У Тарозі, де працює експерт з поведінки тварин, дійсно є програма розведення. Але там стверджують, що розташування Австралії ускладнює альтернативні способи розмноження.

"Австралія ізольована від Європи і США, у неї дуже строгі параметри біобезпеки, тому участь у глобальних програмах розведення неможлива", - говорить Бойл.

Новий зоопарк Австралії стверджує, що взяв на озброєння новітні методики. "Ми використовували рови, щоб створити відчуття відкритості і простору і поліпшити стан тварин", - кажуть там.

Квитки на перші вихідні в Сіднейському зоопарку були розпродані задовго до відкриття, через що можна припустити, що нестачі інтересу громадськості немає.

На питання, чи є зоопарки хорошим способом возз'єднання людей в містах з дикою природою, професор Бекофф каже, що "мало доказів того, що це має якесь важливе освітнє значення". "Люди можуть отримати достатньо знань з телепрограм про дику природу. А чому вчать зоопарки? Що добре тримати тварин у клітках", - говорить він.

Зоопарки сильно еволюціонували з моменту своєї першої появи. Спочатку вони існували для хвастощів; для багатіїв це був спосіб показати свою владу з допомогою колекції тварин. Пізніше зоопарки існували в наукових цілях. А потім стали туристичною визначною пам'яткою, за яку прості обивателі платили гроші. І тільки в 1970-х роках збереження популяції видів стало пріоритетною метою для зоопарків.