Новий вид ракоподібних назвали на честь групи Metallica / фото Anna Frenkel Senckenberg

Співробітники Науково-дослідного інституту Сенкенберга і Гентського університету виявили новий вид ракоподібних, що живуть на глибинах від чотирьох до п'яти тисяч метрів.

Він отримав назву Macrostylis metallicola. Стаття про відкриття опублікована в журналі PeerJ.

«Постійно зростаючий попит на метали обумовлений зростанням чисельності населення, урбанізацією і збільшенням використання екологічно чистих технологій. Все це веде до розвідки і експлуатації ресурсів навіть у важкодоступних частинах Землі, таких як морські глибини, — говорить один з авторів роботи Торбен Ріл. — Дуже небагато людей знають, що у великих і значною мірою недосліджених глибинах океанів живуть химерні і невідомі істоти, дуже схожі на виявлене нами ракоподібне. Ці види є частиною земної системи, від якої ми всі залежимо. Великі глибини відіграють певну роль у цій системі, оскільки пов'язані з кліматом та харчовими мережами океанів. Навіть якщо ми не зможемо зупинити видобуток корисних копалин, ми повинні забезпечити збереження біорізноманіття в цих екосистемах».

Відео дня

Читайте такожНа честь Грети Тунберг назвали метеочутливих равликів

Виявлена червоподібна істота Macrostylis metallicola мешкає в зоні Кларіон Кліппертон, розташованій між Гаваями і Мексикою. Це ракоподібне адаптоване до глибин від 4132 до 5055 метрів, де тиск більше ніж в 400 разів перевищує атмосферний. Цей організм з безбарвним тілом мешкає в абсолютній темряві, через що не має очей.

Екосистема, де мешкає «металіст», складається з марганцевих конкрецій — скупчень металів віком у кілька мільйонів років. Їх розмір може варіюватися від дуже маленького до діаметра апельсина. Конкреції містять цінні хімічні елементи, такі як кобальт, мідь, марганець, нікель і рідкоземельні метали.

За словами вчених, через багатство ресурсів у цій частині глибокого морського дна може бути скоро організований видобуток корисних копалин, необхідних для задоволення зростаючого попиту на сировину. Назвавши новий вид на честь Metallica, вчені мають намір досягти відразу двох цілей: щоб увічнити улюблену групу і підвищити екологічну обізнаність людей про загрозу морським мешканцям, що знаходяться в зоні потенційного видобутку корисних копалин.

Музиканти Metallica подякували вченим.

«Ми виступали на всіх семи континентах, потрапили в зал і музей слави рок-н-ролу, а тепер ми... ракоподібні», — йдеться в заяві групи.