Ілюстрація / REUTERS

Поширення небезпечного коронавірусу у світі також вплинуло і на власників тварин.

Читайте такожЧиказький океанаріум закрили через коронавірус (фото, відео)

Недавнє повідомлення про собаку з позитивним тестом на коронавірус в Китаї спричинило нову хвилю паніки і масові відмови від собак і кішок. Проте 13 березня Всесвітня організація здоров'я (ВООЗ) уточнила, що на даний момент свідоцтв зараження людей домашніми вихованцями або прояву у них симптомів хвороби немає. Зараз ВООЗ схиляється до версії, що вірус потрапив у тіло собаки від його хворих господарів, але при цьому ні передати його далі, ні захворіти сам він не може.

Відео дня

Шеллі Ранкін, мікробіолог з Університету Пенсільванії рекомендує просто включити своїх вихованців у сімейний план з підготовки до епідемії і дотримуватися з ними тих же заходів безпеки та гігієни, що і з людьми. Більше того, сайт ВООЗ рекомендує саме людям з підозрою на коронавірус носити пов'язки при спілкуванні з домашніми вихованцями, тому що головним (і поки єдиним підтвердженим) джерелом зараження є контакт людини з людиною. "Ми поки не знаємо, чи можуть домашні вихованці хворіти на COVID-19, але варто берегти їх так само, як і інших членів сім'ї. І, звичайно, епідемія - це не привід відмовлятися від чотириногих друзів", - зазначила Ранкін, передає collarglobal.com.

Рекомендації про те, як підготуватися до непередбачуваних ситуацій, оприлюднила організація з захисту тварин Houston Human Society. Ці заходи досить прості:

  • достатній запас корму;
  • все необхідне для швидкої евакуації тварин;
  • своєчасна вакцинація тварин;
  • нашийники з адресниками і чіпування.

Там зазначили, що найважливіше - це вчасно запастися кормом для тварин. Особливо важливо це для тих, чиї вихованці потребують особливої дієти або звикли до корму певного класу і марки. Продуктові магазини будуть працювати гарантовано, але не у всіх країнах корм для тварин може вважатися товаром першої необхідності. Обов'язково вивчіть, чим із загальнодоступних продуктів можна замінити корм без шкоди для тварини, якщо він зникне з продажу.

"Тримайте під рукою переноску, поїлку і невеликий запас корму. У випадку, якщо вам доведеться швидко залишити будинок разом з вихованцем, у нього повинен бути свій "рюкзак першої необхідності". Збирайте його так, як ніби збираєтеся з вихованцем на пікнік на весь день. Покладіть ветпаспорт тварини поруч зі своїми документами. Переконайтеся, що всі щеплення було зроблено вчасно. Це може бути дуже важливим, якщо вам доведеться переїжджати", - зазначили у Houston Human Society.

Також там радять завести для своїх вихованців нашийники чи іншу амуніцію з адресником, де будуть вказані ваші контакти. "Краще, якщо це буде "розумний" адресник з QR-кодом, наприклад такий як на нашийнику WAUDOG Nylon: так тим, хто знайшов загублену тварину, буде простіше зв'язатися з її родиною. Якщо є можливість імплантувати вихованцям чіпом - це теж варто зробити", - зазначили у Houston Human Society.

Вакцини від COVID-19 для тварин немає . При цьому від деяких інших штамів коронавірусів тварин дійсно щеплюють. Ці захворювання не передаються людям, які переносяться тваринами легко і в основному пов'язані з розладами шлунку. Вакцина від коронавірусів тварин не має відношення до COVID-19

Якщо ваші улюбленці звикли до вигулу, не варто відмовлятися від нього під час карантину. Краще, якщо це буде робити молодий член сім'ї з хорошим імунітетом - все ж, вулиця залишається зоною ризику, навіть, коли людей там небагато.

Гуляти краще потроху і в добре знайомих місцях. Потрібно уникати контакту свого вихованця з іншими людьми та тваринами: краще використовувати іграшку або тренувальний снаряд. Це дасть тварині повноцінне емоційне і фізичне навантаження і замінить довгий моціон.

ВООЗ рекомендує обмежити тактильний контакт з тваринами, особливо з тими, хто гуляє на вулиці. Не дозволяйте вихованцям прикушувати або облизувати вас, постарайтеся не гладити їх занадто часто і обов'язково мийте після цього руки.

Незважаючи на фото, які гуляють мережею, де собаки у спеціальних респіраторах - надягати їх на тварин не варто. Маска не захищає від зараження. Вона потрібна, щоб знизити заразність вже захворілої людини.

До одягу тварин варто ставитися так само, як до свого верхнього одягу після прогулянки. Обов'язково мийте лапи своєму вихованцю одразу ж по приходу з вулиці. Повністю купати собак рекомендується раз на місяць (в разі крайньої необхідності - не частіше разу на тиждень, з використанням спеціального собачого, або дитячого зволожуючого шампуню). Хорошим виходом може стати курточка або комбінезон, яка дозволить зменшити площу тіла тварини, що контактує з зовнішнім середовищем. Курточку варто знімати одразу на порозі і ретельно мити між прогулянками.