Эль-Ниньо в виде карты / iri.columbia.edu

Природне явище Ель-Ніньо, яке характеризується підвищенням температури води у певних районах центральної частини Тихого океану та чинить вплив на погодні процеси в ряді регіонів - посуха або потоп, прогнозували ще минулої осені, але воно затрималося на півроку і проявило себе в лютому 2015 року.

В цьому році явище може призвести до істотних змін в погоді, оголосило Національне управління океанічних і атмосферних досліджень, передають Метеовести.

Читайте такожГлобальне потепління допомогло розв'язати громадянську війну в Сирії - вчені

Відео дня

Як і де відреагує погода на нове Ель-Ніньо, метеорологи поки сказати не можуть, але в одному вони впевнені вже зараз: на населення Землі чекає ще один дуже теплий рік. Причому, зазвичай Ель-Ніньо триває 6-8 місяців, але зараз воно може тривати 1-2 роки.

Ель-Ніньо приносить екстремальну погоду, одним із наслідків якої є епідемії малярії, лихоманки денге та інші хвороби, а також загибель риби. При цьому західні вітри несуть дощі і повені до пустель.

Вважається, що Ель-Ніньо сприяє військовим та соціальним конфліктам у країнах, зачеплених цим природним явищем. Деякі вчені стверджують, що у період 1950-2004 рр. Ель-Ніньо вдвічі збільшило ймовірність початку громадянських воєн.