eyos-expeditions.com

У середині XIII століття скандинави, які оселилися в Гренландії, пережили не менше десятка суворих і холодних періодів. У ці роки загинула значна частина їх худоби. Вони також не могли вирушити в плавання, щоб отримати продовольство, оскільки на острові не було достатньо деревини, щоб побудувати кораблі. Тому, коли скандинавські торговці не запливали в Гренландію, жителям острова нізвідки було брати їжу.

Однак клімат не зміг знищити скандинавів, які виживали в поганих природних умовах протягом 200 років - усього періоду, який пізніше дослідники назвуть Малим льодовиковим періодом. Такий висновок докторської дисертації Крістіана Кох Медсена з Данського національного музею.

Читайте такожДанія висунула претензії на Північний полюс

Відео дня

Швидке зникнення гренландських скандинавів на північних територіях завжди було загадкою, каже професор археології з Університету Единбурга Ендрю Дагмор. На його думку, нова робота дає гарне уявлення про те, що насправді сталося з населенням Гренландії.

«Завдяки цим дослідженням ми тепер розуміємо, що скандинави вміли добре використовувати навколишнє середовище і пристосовуватися», - зазначив Ендрю Дагмор. На його думку, дисертація Крістіана Кох Медсена - це науковий прорив.

Автор нового дослідження зазначає, що зникнення скандинавів Гренландії не було таким швидким, як вважалося раніше. 10 років виключно холодних зим були тільки початком Малого льодовикового періоду. І гренландські скандинави виживали в суворих природних умовах дуже довго.

Крістіан Кох Медсен вважає, що попередні оцінки чисельності скандинавів, що жили в Гренландії, сильно завищені. Спираючись на докладне дослідження ландшафту, дослідник прийшов до висновку, що їх чисельність, яка одночасно жила на острові, не перевищувала 2,5 тис. Крім того, населення було сильно розсіяне по острову. Раніше чисельність гренландський скандинавів оцінювалася у 6 тис. чоловік.

Чим закінчилася історія стародавніх скандинавів в Гренландії, досі не ясно. Централізоване суспільство могло зруйнуватися саме по собі.