Священное для жителей Тибета озеро Нам-Цо / en.wikipedia.org

Танення льодовиків у Тибетському автономному районі до 2050 року вплине на водопостачання двох мільярдів людей у Китаї, Індії, Пакистані, Бангладеш та Бутані.

Читайте такожООН: за останні 20 років погода викликала 90% масштабних катастроф на Землі

Про це повідомляють "Метеовести".

Відео дня

Священне для жителів Тибету озеро Нам-Цо розташоване на Тибетському плоскогір'ї на висоті 4700 метрів над рівнем моря. Це одне з найбільших озер регіону частково живлять місцеві льодовики.

Вчені відзначають, що через занадто активне танення льодовиків в результаті стрімкого підвищення температури повітря за останні 15 років озеро зайняло нові території площею 50 квадратних кілометрів.

Читайте такожЗміни клімату позначилися на Фінляндії: середня температура підвищилася більш ніж на 2 градуси

Крім того, за останні 30 років льодовики Тибетського автономного району зменшилися на 15%. В одному з регіонів деякі невеликі льодовики взагалі зникли, а озера збільшилися, оскільки їх поповнила вода з льодовиків.

У матеріалі зазначається, що на Тибетському нагір'ї знаходяться витоки таких річок, як Інд, Брахмапутра, Салуїн, Меконг, Янцзи і Хуанхе. Вчені попереджають, якщо льодовики продовжать зменшуватися такими ж темпами, то вже до 2050 року дві третини з них зникнуть повністю. Це вплине на водопостачання двох мільярдів людей у Китаї, Індії, Пакистані, Бангладеш та Бутані.