Температура в Арктике повышается вдвое быстрее, чем в среднем в мире / arcticintegratedservices.com

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ООН.

"Зміни в Арктиці служать глобальним індикатором, вони подібні "канарці в шахті". Ці зміни відбуваються набагато більш стрімкими темпами, ніж можна було очікувати. Для зміцнення наших зусиль зі спостереження, прогнозування і подолання цих змін необхідно заснувати "Арктичну обсерваторію", - заявив Грайм на нараді міністрів у Вашингтоні 28 вересня.

Читайте такожАрктика вперше за 100 тисяч років може звільниться від криги

Відео дня

В одноденній нараді взяли участь міністри та інші високопосадовці з різних країн світу, а також представники корінних груп.

За даними ВМО, температура в Арктиці підвищується, щонайменше, вдвічі швидше, ніж у середньому в світі.

Так, у даний час протяжність арктичного морського льоду на піку літнього сезону на 40% менше площі кінця 1970-х і початку 1980-х років. Максимальна протяжність арктичного морського льоду в березні 2016 року, як і протяжність снігового покриву в північній півкулі, була найнижчою за всю історію спостережень.

"Танення снігу і крижаного покриву загрожує далекосяжними наслідками для навколишнього середовища і потенційно може викликати зміни в режимах циркуляції в океані і атмосфері. Арктичні зміни вже стали одним з факторів, що обумовили незвичайні зимові погодні режими в Північній Америці і Європі", - заявив Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Він зазначив, що танення багаторічної мерзлоти в арктичних регіонах може призвести до викиду величезної кількості парникових газів в атмосферу.

Нагадаємо, представники 31 держави 21 вересня в Нью-Йорку передали Генеральному секретарю ООН ратифікаційні грамоти до Паризької угоди по клімату або інші документи про приєднання.