На Одещині відомий своїми цілющими властивостями Куяльницький лиман перефарбувався. До цього блакитно-зелена величезна водойма в один день стала червоно-рожевого кольору.

Тепер там влаштовують фотосесії, йдеться в сюжеті ТСН

Туристи дивуються, а фахівці - лише посміхаються. Кажуть, що ніякого дива тут нема. Воду пофарбувала посуха. Під час неї збіглися кілька обставин.

"Це рівень води, це концентрація солі в лимані і температурний режим. Коли це все збігається, то мікроорганізми, які присутні у лимані, отримують цей пігмент - у них виробляється і колір рожевий", - говорить еколог Сергій Гуцалюк.

Читайте такожОдеські прикордонники випустили з браконьєрських пасток майже 800 червонокнижних крабів

Водночас під час спуску до лиману можна і побачити, і відчути шкірою ще одне рідкісне явище: нині біля берега Куяльницького лиману - багато солі, яка утворюється від різкого випаровування вологи.

"Як сніг. Незвично взагалі. Два тижні тому я купалася і взагалі не було цього білого", - говорить одеситка Ганна Домаскіна.

Явище має й зворотний бік. Хоч лиман набув казкових кольорів - він дуже обмілів. Подекуди рівень води сягає усього кількох сантиметрів і колишнім дном їздять автівки. За словами екологів, усе мають виправити дощі. Тоді сіль і рожева вода у лимані зникнуть, а повноводним він стане ближче до зими, коли відкриють шлюз з моря і вода потече до водойми. 

Інші екологічні новини: