Фото УНІАН

«На переговорах у США, які пройшли наприкінці червня, ми підписали кредитну угоду на 260 млн дол. для будівництва сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива, яке будуватиметься на території України в Чорнобильській зоні», - сказав глава Міненерговугілля Ігор Насалик.

За словами Насалика, це дасть можливість зменшити залежність від Російської Федерації, куди Україна відправляє своє відпрацьоване ядерне паливо.

Читайте такожДержатомрегулювання: Російська пропаганда намагається злякати українців фейками про "ядерний могильник"

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в березні 2016 року заявив про плани до кінця поточного року затвердити проектно-кошторисну документацію з будівництва в Чорнобильській зоні відчуження Централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), яке буде надходити з українських АЕС.

Фото УНИАН

Контракт на будівництво ЦСВЯП між «Енергоатомом» і переможцем відповідного тендеру - компанією Holtec Internatinal (США) був підписаний ще в кінці 2004 року, проте з ряду причин, в тому числі з-за зміни політичної кон'юнктури і економічної кризи 2008 року, проект був фактично заморожений.

У квітні 2016 року президент «Енергоатому» Юрій Недашковський заявив про перенесення терміну запуску ЦСВЯП на кінець 2018 року із-за відсутності коштів для фінансування проекту і проблем з наданням земельної ділянки для сховища. Для вирішення земельного питання 1 серпня 2016 року президент України підписав закон, який створює умови для виділення землі під будівництво ЦСВЯП.

Згідно з інформацією «Енергоатому», через відсутність власного сховища Україна щорічно витрачає 200 млн дол. на оплату послуг «Росатому» з вивезення та переробки відпрацьованого палива на території РФ.