REUTERS

Нідерландські біологи з'ясували, що калімантанські орангутанги можуть заражати один одного чуханням. Так само, як люди починають позіхати, коли бачать, як це роблять інші.

Дослідження опублікували в American Journal of Primatology.

Так, вчені протягом трьох місяців стежили за дев'ятьма дорослими особинами, що живуть у неволі. Виявилося, що заразливе чухання поширене серед недружніх особин у групі та частіше трапляється в напруженій соціальній ситуації.

Відео дня

Читайте такожУ В’єтнамі їдять чорних котів, бо вірять, що вони лікують від COVID-19 (фото 18+)

За весь час спостережень ученим не вдалося зібрати достатньо даних, щоб вивчити заразність позіхання серед орангутангів, тому вони прийшли до висновку, що ця форма поведінки проявляється рідко і не копіюється. Випадків же чесання було досить багато — 597.

Вчені з'ясували, що в орангутангів значно частіше «починає свербіти», якщо до цього при них почухався інший орангутанг. Заразне чесання спостерігалося приблизно в три рази частіше, ніж одиничне, коли орангутанги не бачать один одного, а заражають почісуванням тварини одне одного в перші півтори хвилини.

Частота заразного чесання залежала від ситуації, в якій спостерігалися двоє тварин, а також від їх відносин один з одним. Так, найбільш заразним чесання було серед недружніх особин у напруженій ситуації, яка, наприклад, могла закінчитися бійкою. 

Як повідомляв раніше УНІАН, у природний парк на Чернігівщині повернулися унікальні сайгаки. Євразійські антилопи були винищені людиною заради рогів та м’яса. Природний парк спробує відновити їхню популяцію.