Створили петицію про заборону мийних засобів з фосфатами /Фото УНІАН/Синиця Олександр

"Київводоканал" створив петицію до президента України з проханням заборонити мийні і пральні засоби з фосфатами.

У Київводоканалі кажуть, що за останні десятиріччя в стічних водах, що надходять на очисні споруди Києва, різко зросла кількість фосфатів, повідомляє прес-служба на офіційній сторінці у Facebook.

Вода перенасичена фосфатами, які сприяють розмноженню синьо-зелених водоростей (1 г фосфатів призводить до появи 5-10 кг водоростей). Крім того, виділяють небезпечні токсини, які «спалюють» розчинений у воді кисень.

Відео дня

Читайте такожПід КМДА екоактивісти вимагали зменшити вплив кліматичної кризи на життя людей (фоторепортаж)

Від цього починається масова загибель риби, а вода загниває та «цвіте». Воду фосфатами забруднюють і звичайні споживачі побутовими мийними засобами, і промислові підприємства, і автомийки, які часто без будь-якого очищення зливають відходи в Дніпро через дощову каналізацію.

Проблему можна вирішити свідомою відмовою від їх використання в побуті, а також заборонивши їх виробництво, імпорт та продаж в Україні на законодавчому рівні.

Тому "Київводоканал" закликає усіх використовувати тільки безфосфатні пральні і мийні засоби (з відповідною позначкою на етикетці. - УНІАН), а також, підписати петицію до з вимогою про заборону забруднюючих мийних засобів.

Читайте інші екологічні новини: