Затоплений танкер "Делфі" / фото УНІАН

Міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що у неділю, 26 липня, комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації Одеської області визнає затоплення танкера «Делфі» Delfi техногенною катастрофою.

Читайте такожВ Одесі із затонулого танкера "Делфі" стався масштабний розлив палива (фото)Про це він написав у Facebook.

Це дасть можливість Адміністрації морських портів прибрати судно за спрощеною процедурою.

Відео дня

За його словами, сьогодні, 24 липня, о 13:00 почалася операція з викренювання судна.

«З 27 липня операція переходить під контроль АМПУ, але не чекаючи цієї дати ми вже погодили з очільником ОДА в Одеській області Максимом Куцим провести у неділю комісію з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації, визначити подію техногенною катастрофою, щоб дати можливість АМПУ рухатись за пришвидшеною процедурою і не втрачати час на бюрократичні процедури», – зазначив міністр.

Криклій зауважив, що про підняття танкера через стандартну процедуру проведення тендеру у жовтні «навіть думка не допускається».

«АМПУ оголосили стандартну процедуру, виходячи з діючих норм законодавства, але вже з неділі отримають всі необхідні інструменти для скорочених процедур», – додав він.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя. Надалі це судно почало дрейфувати й сіло на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв забрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілком. Пізніше Адміністрація морпортів дозволила судновласнику забрати з одеського пляжу аварійний танкер «Делфі» до 20 липня. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Спроба компанії-підрядника 18 липня підняти «Делфі» за допомогою буксирів завершилася невдачею.

Планувалося, що 24 липня підрядник зробить останню спробу евакуювати судно.

Пляж «Дельфін» закритий для відпочивальників.