Украина предлагает России торговые консультации / inforesist.org

Україна не могла звертатися зі скаргою до Світової організації торгівлі на заборону Россільгоспнагляду поставляти до Росії українську рослинну продукцію, оскільки такому зверненню мають передувати двосторонні консультації з російською стороною в профільних комітетах СОТ.

Згідно з повідомленням прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі, запит на проведення таких консультацій Україна вже направила до російського пункту запитів СОТ.

«Наступним етапом стануть консультації з метою врегулювання проблеми і розгляду торговельного неспокою в профільних комітетах СОТ, Раді торгівлі товарами і Генеральній раді СОТ», - пояснили в міністерстві.

Відео дня

При цьому в Мінекономрозвитку зазначили, що офіційна скарга до СОТ подається у разі, якщо консультації були безрезультатними, а все інші можливості врегулювання проблеми вичерпали себе.

Читайте такожРосія заборонила поставки овочів і фруктів з УкраїниЯк повідомляв УНІАН, напередодні Міністерство аграрної політики і продовольства України заявило, що Мінекономрозвитку звернулося до СОТ у відповідь на закриття Россільгоспнаглядом російського ринку для українських постачальників рослинної продукції.

Россільгоспнагляд з 22 жовтня заборонив поставку на російський ринок і транзит через територію Росії рослинної продукції з України у зв'язку з нібито багатократними порушеннями українськими експортерами законодавства Митного союзу.

У свою чергу Держветфітослужба України заявила, що Россільгоспнагляд не надав жодних документів, які підтверджують наявність карантинних об'єктів в українській рослинній продукції, що експортується до Росії.

За оцінками Мінагропроду, українські виробники рослинної продукції через заборону Росії на поставку їх товарів до кінця 2014 року можуть втратити 17 млн. дол., а в разі продовження заборони на 2015 рік – 50-60 млн. дол.