Україна за підсумками 2018 року може збільшити імпорт риби та морепродуктів на 15% порівняно з 2017 роком - до 365 тисяч тонн на суму 600 мільйонів гривень.
Читайте такожУкраїна збільшила вилов риби в Чорному морі майже на 65%
Про це повідомила прес-служба Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів з посиланням на слова генерального директора асоціації Дмитра Загуменного в ході конференції "Fish and Seafood".
"За підсумками 2018 року загальний обсяг імпорту складе 365 тисяч тонн на суму 600 мільйонів доларів проти 320 тисяч тонн в 2017 році на суму 520 мільйонів доларів. Таким чином, риба і морепродукти, як і раніше, посідають перше місце по імпорту серед всіх інших імпортованих продуктових товарів в Україну", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що основними видами продукції, що імпортується в 2018 році стали оселедець, скумбрія, хек, мойва і лосось. Головними експортерами риби та морепродуктів в Україну поточного року стали Норвегія, Ісландія, США, Естонія, Латвія, Іспанія і Канада.
При цьому, за словами експерта, в Україні споживання риби і морепродуктів на особу на рік становить близько 14 кілограм, тоді як за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я споживання риби і морепродуктів на особу на рік має становити не менше 20 кілограм.
Разом з тим, зазначив експерт, згідно з проведеним аналізом, українці споживають близько 60 кілограм м'яса на особу на рік. Зокрема, яловичини - 6,4 кілограма свинини - 23,1 кг, м'яса птиці (98% з якого - курятина) - 30,2 кілограма.
Як повідомляв УНІАН, імпорт риби в Україну в 2017 році зріс на 6,7% до 320 тисяч тонн.
Виробництво рибної продукції в Україні у 2017 році збільшилося на 1,1% - до 63,3 тисячі тонн.
Україна в 2017 році збільшила експорт риби та водних біоресурсів на 26,5% - до 10,6 тисячі тонн.