Ранні ярі зернові у західних областях потребують пересівання / фото УНІАН

Посіви ранніх ярих зернових у Тернопільській, Житомирській і Львівській областях потребують пересівання через негоду, разом з тим, у центральних і південних областях - посіви в доброму стані, йдеться в коментарі начальника відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяни Адаменко.

Читайте такожЕксперт спрогнозував скорочення врожаю зернових

«Є негативна інформація із західних областей. Зокрема, від злив постраждали господарства Тернопільської області, а також Коростенський район Житомирської області і Золочівський район Львівської області», - йдеться в коментарі.

Відео дня

За словами Адаменко, сільгоспвиробники цих областей повідомили, що оцінити обсяг втрат доволі складно. Вказується, що поля частково підтоплено, озимі культури побиті градом, а посіви соняшнику і кукурудзи частково змило.

«Пересівання на зазначених ділянках проводитиметься після настання оптимальної погоди», - підкреслила Адаменко.

Водночас, вона зазначила, що в решті областей України зберігається перспектива гарного врожаю для цієї групи зернових.

«В Україні є перспектива отримання гарного врожаю ярих зернових. По всій території України ми маємо оптимальний рівень зволоження ґрунту, немає посухи, яка могла б негативно вплинути на врожай. Навіть на Півдні, де не було опадів, зберігається добра перспектива для цієї групи зернових культур», - зазначила експерт.

Загалом, за словами Адаменко, в 2019 році погодні умови є більш оптимальними, ніж торік.

Як повідомляв УНІАН, 2 травня українські аграрії завершили сівбу ранніх ярих культур, засіявши 2,1 млн га.

Раніше в квітні експерти прогнозували в Україні сприятливі умови для вирощування всіх зернових культур, незважаючи на тенденції до потепління.

Урожай зернових в Україні в 2018 році становив рекордні 70,1 млн т.