Ілюстрація REUTERS

Міністерство аграрної політики і продовольства з початку року станом на 9 серпня виплатило аграріям 64,12 млн грн дотацій у рамках державної програми компенсації відсотків за кредитами, повідомила прес-служба міністерства.

Читайте такожУрожай зернових і олійних в Україні може встановити новий рекорд

"Станом на 9 серпня до структурних підрозділів обласних державних адміністрацій (ОДА) фактично направлено 64,12 млн грн на компенсацію відсотків за залученими кредитами. Зокрема, вся сума вже перерахована позичальникам", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що найбільше компенсацій отримали сільгоспвиробники Вінницької області - 6,17 млн грн, а також Черкаської (5,95 млн грн), Київської (5,43 млн грн), Полтавської (4,5 млн грн), Хмельницької (4,29 млн грн), Харківської (3,94 млн грн), Чернігівській (3,4 млн грн), Сумській (3,38 млн грн), Дніпропетровської та Херсонської (3,22 млн грн) областей.

За даними відомства, за звітний період 400 сільгоспвиробників залучили пільгових кредитів на суму 3,8 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у державному бюджеті на 2019 рік скоротила фінансування державної підтримки аграрного сектора на 1 млрд грн порівняно з минулим роком - до 5,7 млрд грн. Зокрема, на програму часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки в 2019 році було виділено 681,9 млн грн.

У лютому 2018 року Кабмін виділив на програму підтримки аграрного сектора 6,3 млрд грн, з яких 4 млрд грн були передбачені на підтримку тваринництва. У листопаді Кабмін збільшив дотації найбільшим агрохолдингам у 2018 році на 500 млн грн - до 1,7 млрд грн.

Протягом 2018 року українські аграрії і експерти неодноразово просили уряд перерозподілити кошти державних дотацій, зокрема, направити кошти на здешевлення кредитів для фермерів, а також спростити механізм отримання дотацій для малих і середніх господарств.