Ілюстрація REUTERS

Обіг торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом у першому півріччі поточного року збільшився на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 4,8 млрд дол.

Читайте такожУкраїна вичерпала дев'ять ять квот на безмитний експорт агропродукції до Євросоюзу

Відео дня

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на заступника директора інституту Миколу Пугачова.

При цьому експерт зазначив, що одночасне зростання експорту та імпорту призвели до збільшення позитивного для України сальдо до 1,9 млн дол.

За даними інституту, найбільшими торговими партнерами України в ЄС за звітний період були Нідерланди, Іспанія, Італія, Польща, Німеччина і Франція.

"Їх сукупна частка становить 72% обігу взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами", - відзначили в прес-службі.

За словами Пугачова, основні обсяги поставок в Європу Україна забезпечує за рахунок зернових і олійних культур, олії, макухи, а також м'ясопродукції.

Експерт також зазначив, що в імпорті сільгосппродукції в Україну помітного акценту на якихось продуктах не спостерігається. Зокрема, у звітному періоді більшою мірою здійснювалися закупівлі тютюну, продуктів для годування тварин, алкогольних напоїв, різних харчових продуктів і кукурудзи на насіння.

Крім того, за даними інституту на середину липня, у поточному році українські експортери повністю використали квоти на експорт до Євросоюзу меду, цукру, ячмінної крупи і борошна, крохмалю обробленого, консервованих томатів, яблучного та виноградного соків, кукурудзи (основна і додаткова квоти), пшениці і вершкового масла.

Експерт підкреслив, що, за прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, відчутне зростання вітчизняного аграрного експорту в першому півріччі дає серйозні підстави розраховувати на оновлення за результатами 2019 року рекордних для України показників поставок агропродовольства в Європейський Союз, які були досягнуті минулого року.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2018 році збільшила експорт агропродукції в ЄС на 8,7% - до 6,3 млрд дол.