В Україні відкриють ринок землі / фото УНІАН

Кабінет міністрів затвердив перший законопроект про відкриття ринку землі в Україні і сьогодні подасть його до Верховної Ради. Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук на брифінгу в середу.

Читайте такожЗ іноземцями та інопланетянами: яким буде ринок землі в Україні

«Ми сьогодні затвердили перший проект закону на уряді, який є першим з пакету земельної реформи, і ми сьогодні подамо його до парламенту. Ще ряд законів буде подано до парламенту народними депутатами, які також доповнять цей пакет, і які працюють з нами в одній робочій групі», - сказав Гончарук.

Відео дня

Прем'єр-міністр зазначив, що загальна логіка законопроекту полягає в тому, що українська земля повинна купуватися українськими громадянами і українськими компаніями. При цьому єдиний виняток, що міститься в законі, стосується права успадкування у власність землі іноземцями.

«Єдиний виняток, який у цьому законі міститься, що іноземці можуть успадковувати землю у власність, але впродовж року вони зобов'язуються цю землю продати. Це прямо написано в законопроекті і це єдиний випадок, коли іноземець безпосередньо відповідно до цього закону має право володіти земельною ділянкою в Україні», - наголосив Гончарук.

Другий принцип, за словами Гончарука, полягає в тому, що ніхто не може зосередити у своїх руках всю землю. Зокрема, пропонуються антимонопольні вимоги, які передбачають, що в рамках області ніхто не може купити більше ніж 15% всієї сільськогосподарської землі.

Прем'єр додав, що логіка земельної реформи полягає в тому, що мораторій буде знято не одразу, оскільки існує ряд ризиків і необхідних заходів, яких необхідно вжити перед відкриттям ринку сільськогосподарських земель.

«Перше - навести порядок у Держкадастрі. Сьогодні ми зробили перший крок для цього. Я сподіваюся, що впродовж наступних десяти днів ми проведемо конкурс і виберемо сильного менеджера, який наведе там порядок», зазначив Гончарук.

Він також наголосив на необхідності надання доступу українським фермерам до дешевих фінансових ресурсів.

«Нам потрібно зробити так, щоб через рік у фермера, у власника землі, умови були не гірші, ніж у іноземців, які заходять в Україну. Це завдання непросте, у нас вже готові додаткові законопроекти, які ми допрацьовуємо з народними депутатами», - зазначив він.

Так, за його словами, ці законопроекти можуть бути подані вже наступного тижня як частина пакету законопроектів земельної реформи.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства 23 вересня оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 жовтня розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, а Верховній Раді - скасувати земельний мораторій до 1 грудня 2019 року.

Кабінет міністрів планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада продовжила діючий з 2001 року в Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 млн до 1,5 млрд доларів.