Милованов зазначив, що було 1,5 мільйона гектар держземель, наразі частину відведено / фото УНІАН

За роки мораторію на продаж землі з державної власності було вкрадено 750 тисяч гектар, заявив під час виступу на парламентських слуханнях міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Читайте такожУкраїнці не підтримують запровадження вільного ринку землі - опитування

"За 18 років мораторію і розмов про те, яку модель обігу земель вибрати, у держави просто вкрали 750 тисяч гектар. Було 1,5 мільйона гектар держземель, зараз частина відведена", - сказав він.

Відео дня

За словами міністра, землі, які перебувають у володінні державних підприємств і Національної аграрної академії наук, "задешево використовують досвідчені ділки".

За підрахунками міністерства, ринок землі лише за один квартал 2020 року (жовтень-грудень) може принести близько 9 мільярдів гривень.

"Нормальна робота ринку землі лише за три місяці наступного року принесе близько 9 мільярдів гривень додаткових грошей до зростання ВВП, що становитиме близько 0,23% до дзеркального зростання. У 2021 році таке зростання очікується на рівні додаткових 30 мільярдів гривень - плюс 0,83% зростання ВВП", - сказав Милованов.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію приноситиме економіці України 0,7-1,5 мільярда доларів щорічно.