У світі з'явився дефіцит цукру / Фото УНІАН

Мало не одразу після того, як головні світові трейдери дали прогноз про скорочення глобальних запасів цукру, Індонезія, яка лишається найбільшим у світі імпортером нерафінованого солодкого продукту, оголосила про бажання купити його рекордні об’єми.

Країна на південному сході Азії заявила, що збирається імпортувати близько 1,4 мільйона тон нерафінованого цукру або 1,33 мільйона тон рафінованого для споживання домогосподарствами в 2020 році, а також на початку 2021-го. Про це пише Time. Це більш ніж в 11 разів більше, ніж Індонезія купила минулого року. Тим часом, очікується, що внутрішнє виробництво буде скорочуватися в той же час, коли локальний попит зростатиме.

Читайте такожУкраїна варить цукор: скільки виробили заводи

Відео дня

«За ідеальним сценарієм, у нас повинно бути щонайменше 1,3 мільйона тон в запасах станом на початок 2021 року»,  - сказав головний радник Індонезійської цукрової асоціації журналістам в Джакарті.

«Якщо додаткових поставок через імпорт не буде в той час, коли попит продовжує зростати, ціни точно будуть надалі зростати», - додав він.

Видання пише, що глобальні ціни на цукор підскочили на 12% з початку цього року через те, що посуха скоротила поставки з Тайланду, який лишається другим у світі експортером продукту. Падіння тайських поставок стало неприємним сюрпризом для тейдерів в аси, коли Євросоюз вже виробляє менше, Бразилія переробляє більшу частину свого врожаю тростини в етанол, а холодна погода нашкодила врожаям в Північній Америці.

Лондонська компанія з торгівлі сировиною ED&F Man Holdings Ltd підвищила свій прогноз для світового дефіциту цукру цього сезону на 10%. У компанії вважають, що нестача складе 7,7 мільйонів тон після минулорічного надлишку. Ринок, який раніше мав справу з надлишковою пропозицією з Індії, тепер відчуває дефіцит цукру, - вважають в LMC International.

Читайте такожЕксперти спрогнозували нове подорожчання хліба та круп

Споживання харчів в найбільшій економіці Південно-східної Азії за минуле десятиліття зріс через зміни в дієті й способі життя індонезійців. Збільшення попиту в Індонезії може піти на користь головним виробникам цукру, таким як Індія й Бразилія, які намагаються заповнити прогалину, створену обвалом поставок з Таїланду.