Ілюстрація REUTERS

Внутрішній аудит ПАТ «Аграрний фонд» виявив майже 3,3 млрд грн збитків станом на 2019 рік, повідомила прес-служба компанії.

Читайте такожКабмін призначив нового гендиректора "Аграрного фонду"

"В результаті проведення внутрішнього аудиту було встановлено, що останніми роками навмисне ховався реальний фінансовий стан державної компанії і розмір заподіяної шкоди. За підсумками 2019 року збиток ПАТ «Аграрний фонд» становив 3,27 млрд грн", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Крім того, за інформацією прес-служби, за результатами аудиту було виявлено спотворення фінансової звітності підприємства, а саме - в 2018 році неправомірно показано прибуток "Аграрного фонду".

"Так, 0,17 млрд грн витрат, що відносяться на фінансові результати 2019 року, повинні були відбити в попередньому звітному році, що фактично звело б показаний на папері прибуток в 140 млн грн до негативних значень (збитку)", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на балансі «Аграрного фонду» враховувалися запаси із завищеною вартістю придбання в попередніх періодах (перевищує номінальну вартість їх можливої реалізації на 744 млн грн), а також запаси, над якими фонд не має фізичного контролю (406 млн грн).

Також повідомляється, що аудит показав неспроможність покриття операційною діяльністю фонду в повному обсязі видатків на обслуговування кредитного ресурсу (за 2019 рік - 388 млн грн) й адміністративних витрат (за 2019 рік - 329 млн грн).

"Однією з причин такої ситуації є те, що ПАТ відійшло від принципів статутної діяльності (підтримка сільгоспвиробника, закупівля зерна тощо) і зосередилося на невластивих для фонду операціях на ринку міндобрив. Під цю потенційно збиткову діяльність було залучено значні кредитні ресурси", - зазначає прес-служба.

Також повідомляється, що фонд не показував у фінансових звітах, починаючи з 2015 року, списану дебіторську заборгованість і резерв сумнівних боргів під дебіторську заборгованість банківських установ, які ліквідовані або перебувають у стадії ліквідації (ПАТ «Брокбізнесбанк» і ПАТ «Радикал Банк»), на суму 1,49 млрд грн.

"На жаль, більш детальний аудит діяльності підприємства в період 2015-2018 років - складний і досить тривалий процес, оскільки бухгалтерські бази в 1С за цей період у жовтні 2019 були видалені із серверів Товариства", - зазначає прес-служба.

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня 2019 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства ініціювало позачерговий аудит державних підприємств "Укрспирт" і "Аграрний фонд".

Кабінет міністрів 15 листопада 2019 року призначив Івана Баришева виконувачем обов'язків голови правління «Аграрного фонду». Пізніше Баришев заявив, що за кілька днів до його призначення з рахунків підприємства вивели близько 250 млн грн.

Попередній глава правління "Аграрного фонду" Андрій Радченко був звільнений 23 жовтня 2019 року.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «Аграрний фонд» створено в 2013 році. До його функціональних обов'язків входять форвардні закупівлі врожаю для підтримки українських сільгоспвиробників. Крім діяльності у сфері купівлі-продажу зерна підприємство також займається реалізацією продуктів його переробки.