
Ціни на овочі борщового набору триматимуться доволі високі до початку поставок із відкритого ґрунту місцевих овочів нового врожаю. Здешевлення українцям варто очікувати наприкінці травня - на початку червня.
"Така ситуація триватиме до того моменту, поки не почнуться перші поставки з відкритого ґрунту з нашої території овочів нинішнього врожаю. Як правило, це кінець травня - початок червня. Тоді ціни починають істотно знижуватися", - розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі "Громадського радіо".
За його словами, підвищення цін на овочі сезонне, тому що закінчуються залишки врожаю 2024 року, який був дуже слабкий, а попит залишався більш-менш стійкий. Водночас він вказав, що ціна зростає саме на дешевий сегмент продуктів.
"Ціна - це співвідношення попиту і пропозиції. Попит формується специфічним чином. У нас завжди середній клас сидів у дорогому сегменті продуктів харчування. Є такі дослідження, які кажуть, що чим ми багатші, тим більше їмо м'яса і молокопродуктів, чим бідніші, тим більше їмо хліба і картоплі. У зв'язку з падінням реальних доходів населення, середній клас, який не економив на продуктах і сидів у дорожчому сегменті, починає переходити в дешевий сегмент продуктів. Овочі, хліб, макарони, крупи. У тому сегменті і так були присутні малозабезпечені верстви населення. У нас виявляється ситуація, коли середній клас разом із малозабезпеченими верствами населення створює додатковий попит на дешевий сегмент", - підсумував експерт.
Ціни на овочі в Україні - останні новини
Підвищений попит на буряк призвів до підвищення цін на 20-25%, через що овоч продавався вдвічі дорожче, ніж рік тому. При цьому почала дорожчати ріпчаста цибуля.
Тепла погода, що встановилася, помітно прискорила дозрівання місцевих огірків, у результаті ціни знижувалися.