фото gk-press.if.ua

Наглядову раду Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" ухвалила рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді в спорі з російським газовим монополістом "Газпромом" з транзитним контрактом.

Читайте також"Нафтогаз" у 2017 році майже наздогнав "Газпром" за прибутком

Згідно з повідомленням прес-служби компанії, премію отримають 41 осіб, які прямо або опосередковано внесли значний внесок у досягнення перемоги в суді. Відзначається, що цей список не обмежується топ-менеджментом компанії, а сума премії залежить від особистого внеску кожного працівника.

Відео дня

Також зазначається, що з суми премії буде виплачений податок на доходи фізичних осіб та інші надходження на суму понад 9 мільйонів доларів.

Очікується, що в травні цього року буде виплачена перша частина премій на суму 20,7 мільйона доларів (541 мільйон доларів). Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Інші премії будуть виплачуватися протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 мільярда доларів).

Як повідомляв УНІАН, "Газпром" програв судову тяжбу з "Нафтогазом" в Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого він повинен виплатити української компанії 2,56 мільярда доларів. Також суд зобов'язав російську компанію поставляти до 5 мільярдів кубометрів газу в рік в 2018-2019 роках за цінами, відповідним вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу "Газпром" заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи і викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як "газова" криза була успішно подолана, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання з транзитних поставок газу.

У 20-х числах березня "Газпром" офіційно повідомив "Нафтогаз України" про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу. Кожний день прострочення платежу на користь "Нафтогазу" призводить до нарахування пені "Газпрому" в розмірі 0,5 мільйона доларів.