Нарахування за тепло для киян в січні зросли від 40% до 60% фото УНІАН

Нарахування в квитанціях за опалення і гаряче водопостачання за січень, які отримали жителі Києва, зросли від 40% до 60% через зростання тарифу, а також через зниження середньомісячної температури на початку року.

Читайте такожКияни заплатили майже 40 мільйонів за світло не тій компанії

Про це повідомила прес-служба комунального підприємства «Київтеплоенерго» з посиланням на директора СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтина Лопатіна.

Відео дня

«Основні чинники підвищення вартості в платіжках: перше - це те, що температура в січні в середньому була на 2 градуси нижча, ніж у грудні. Друге - це факт того, що в грудні діяв один тариф, а з 1 січня вже інший, який більший»- сказав він.

За словами Лопатіна, сума цих двох чинників для будинків, в яких встановлені лічильники, може давати досить значну різницю в платіжках за січень 2019- го і грудень 2018 року.

«Сума збільшення в січневій платіжці залежить від теплотехнічних характеристик по кожному окремому будинку, але в цілому це показник від 40% і навіть до 60% в деяких випадках», - пояснив він.

Лопатін зазначив, що більшість споживачів розраховуються за цими приладів обліку, тобто оплачується фактично спожитий обсяг послуги, відповідно, різниця в платіжках між груднем і січнем 2019 року буде.

Комунальне підприємство пояснює, що нарахування споживачам за послуги відбувається залежно від наявності лічильника теплової енергії.

У будинках, де встановлені лічильники, розподіл здійснюється пропорційно опалювальній площі кожного окремого приміщення в житловому будинку.

Нарахування для квартир, які оснащені індивідуальними лічильниками теплової енергії, складаються з нарахування відповідно до показань індивідуальних лічильників та нарахування за опалення місць загального користування.

Як повідомляв УНІАН, 2 січня комунальне підприємство «Київтеплоенерго» опублікувало нові тарифи на опалення і гаряче водопостачання для жителів столиці, які діють з 1 січня 2019 року.

Так, тариф на централізоване опалення для мешканців будинків з лічильниками становить 1654,41 грн за 1 Гкал з ПДВ, що на 22% вище від колишнього тарифу (1354,78 грн).

Для будинків без лічильників тариф зріс до 38,5 грн за один квадратний метр на місяць.

Новий тариф на гаряче водопостачання для населення за наявності сушки для рушника збільшився до 97,89 грн за куб. м з ПДВ, а за відсутності - 90,54 грн за куб. м з ПДВ.

При цьому гаряче водопостачання для бюджетних організацій коштує 98,49 грн куб. м з ПДВ, для релігійних організацій - 89,13 грн куб. м, тоді як всі інші споживачі платитимуть 98,07 грн за один куб. м.

Зазначається, що тарифи затверджені розпорядженням КМДА від 22 грудня 2018 року №2340.

З 1 травня 2018 року виконавцем послуги централізованого опалення і постачання гарячої води є КП "Київтеплоенерго". Це спеціалізоване муніципальне підприємство, покликане виконувати роботу замість ПАТ "Київенерго".

Довідка УНІАН. КП «Київтеплоенерго» забезпечує столицю України теплом і гарячим водопостачанням. Підприємство здійснює ліцензійну діяльність з вироблення, транспортування та постачання теплової енергії мешканцям Києва. Теплова енергія транспортується за допомогою магістральних і розподільних мереж завдовжки 2,7 тис. км у 2-трубному обчисленні. Теплові мережі є майном територіальної громади міста Києва.