Ілюстрація REUTERS

Держкомпанія-оператор газотранспортної системи «Укртрансгаз» запустила онлайн-сервіс для споживачів газу, що дає змогу отримати дані про своїх постачальників, а також перевірити наявність власного коду в реєстрах споживачів газу, в тому числі в реєстрі на відключення від газопостачання.

Читайте також«Нафтогаз» заявив про можливі проблеми з переходом на нову схему роботи газового ринку: названі причини

Про це повідомила прес-служба компанії.

Відео дня

«Цей інструмент допоможе споживачам газу запобігти і уникнути ситуацій з помилковим або безпідставним відключенням, унеможливить маніпулювання інформацією щодо функціонування Інформаційної платформи і захистить сумлінних учасників ринку», - сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, для того, щоб скористатися сервісом, досить ввести унікальний ЕІС-код споживача газу, який можна знайти в платіжці за газ або в укладеному з облгазом договорі на розподіл природного газу.

Зазначається, що EIC-код - це унікальний 16-значний енергетичний ідентифікаційний код, який присвоюється кожному суб'єкту на газовому ринку і формується комбінаціями з цифр 0-9 і латинських літер A-Z.

«У разі відсутності у споживача EIC-коду або якщо в результаті онлайн-перевірки споживач виявив себе в реєстрі на відключення, але при цьому планує продовжувати споживання газу з 1 березня 2019 року, то йому необхідно якомога швидше звернутися до газорозподільної компанії (оператора ГРМ ) в його регіоні із запитом про створення EIC-коду і внесення відповідної інформації в Інформаційну платформу оператора ГТС», - сказано в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що з 1 березня 2019 року український ринок природного газу повністю переходить з місячного на добове балансування. Це передбачає, що взаємодія між постачальниками, операторами ГРМ і споживачами здійснюватиметься виключно через Інформаційну платформу оператора ГТС. Тому для забезпечення безперебійних поставок газу всім категоріям замовників критично важливим є наповнення платформи коректними даними і формування повного реєстру споживачів газу в Україні.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2018 року НКРЕКП у черговий раз перенесла запуск добового балансування на ринку газу України з 1 грудня на 1 березня 2019 року. До цього в кінці вересня регулятор переніс запуск балансування з 1 жовтня на 1 грудня 2018 року.

Довідка УНІАН. Добове балансування ринку газу - це точне покриття попиту на газ його реальною пропозицією протягом однієї доби. Балансування передбачає подачу заявок від постачальників газу (імпортери і видобувні компанії) із зазначенням заявленого обсягу поставки блакитного палива в ГТС на наступну добу, а також отримання заявок від споживачів із зазначенням заявленого попиту. «Укртрансгаз» за допомогою балансуючого ринку вирівнюватиме обсяг попиту і пропозиції.

«Укртрансгаз» експлуатує 12 підземних сховищ газу загальною активною ємністю близько 31 млрд куб. м. Підземні сховища газу є складовою частиною системи газопостачання України і транзиту газу через її територію. Також компанія є оператором магістральних газопроводів, якими природний газ транзитом надходить з Російської Федерації до країн ЄС. 100% акцій «Укртрансгазу» перебувають у власності НАК «Нафтогаз України».