Ілюстрація / REUTERS

Російський газовий монополіст Газпром повідомив, що збудував вже третину морського газопроводу в обхід України — «Північного потоку-2».

«На даний момент у Балтійському морі прокладено 818 кілометрів труб — це рівно третина від загальної довжини газопроводу», — йдеться у повідомленні Газпрому за підсумками зустрічі представників російської компанії з австрійськими колегами.

У Газпромі зазначають, що від початку 2019 року збільшили свою частку на газовому ринку Австрії майже на третину — на 32,9%. Після завершення будівництва «Північного потоку-2» обсяги постачання газу до Австрії та країн Центральної та Східної Європи можуть зрости ще більше.

Відео дня

Наразі Газпром отримав дозволи на будівництво «Північного потоку-2» у майже всіх країнах, через води та територію яких планують прокладати трубопровід, зокрема у Росії, Фінляндії, Швеції та Німеччині. Водночас, єдиною країною, яка поки не надала Газпрому дозвіл на спорудження газопроводу є Данія.

Читайте такожСпостерігати за "Північним потоком-2" буде Німеччина під контролем ЄК - Клімкін

Напередодні у Данії повідомляли, що поки не мають наміру дозволяти Росії будувати «Північний потік-2» у своїх водах через її агресію на Сході України та у Криму.

9 січня стало відомо, що США планують запровадити економічні санкції проти найбільших компаній-підрядників, які будують російський газопровід «Північний потік-2». Зокрема проти швейцарської компанії Allseas, яка володіє кораблями, що можуть прокладати газопровід на великій глибині і аналогів яким немає.

Зокрема, 13 січня стало відомо, що посол США у Німеччині Річард Гренелл розіслав низці німецьких компаній листа, у якому застеріг від участі у будівництві «Північного потоку-2» та можливим запровадженням американських санкцій за це.

12 грудня Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує спорудження«Північного потоку-2». Також 12 грудня у Конгресі США ухвалили резолюцію проти завершення будівництва «Північного потоку-2».