Новий щит діагоналлю 7,2 метра цілодобово передає дані про стан обладнання Західної енергосистеми

В ході модернізації енергосистеми Укренерго встановило перший інтерактивний диспетчерський щит у Львові. Диспетчери Західної енергосистеми Укренерго розпочнуть його експлуатацію 18 березня 2019 року.

Щит складається з проекційних відеокубів виробництва бельгійської компанії Barco і об’єднаний з оперативно-інформаційним комплексом (ОІК) автоматизованої системи диспетчерського управління.

Новий щит діагоналлю 7,2 метра в інтерактивному багатовіконному режимі 24/7 передає інформацію про стан основного енергетичного обладнання Західної енергосистеми. Черговий диспетчер має можливість оперативно та зручно виводити на будь-які блоки екрану необхідну інформацію - окремі енерговузли, графіки та схеми. Щит керується дубльованим відеосервером, з’єднаним  з діючим ОІК мідними лінками і оптоволоконними лінками. Наразі диспетчерський щит Західної енергосистеми є найсучаснішим проектним рішенням серед енергосистем Укренерго. Подібними рішеннями користуються системні оператори європейських країн. Планується, що у найближчі роки оновлення диспетчерських щитів відбудеться в усіх інших регіональних диспетчерських центрах компанії.

Відео дня

Проект в Західній енергосистемі Укренерго було реалізовано в межах Інвестиційної програми Західної ЕС 2018 року. Його вартість становить майже 17,5 мільйона гривень.

"Сьогодні триває масштабна модернізація української енергосистеми. І встановлення сучасного обладнання в Західній енергосистемі - один з прикладів. Ми тісно співпрацюємо з європейськими операторами передачі електроенергії, переймаємо найпрогресивніші ідеї та рішення, впроваджуємо їх в Україні. Модернізація - це обов’язкова складова інтеграції української електроенергетики до європейської. А це в свою чергу стане вагомим внеском Укренерго до загальної енергонезалежності України", - підкреслив Шевкі Аджунер, голова Наглядової ради ДП "НЕК "Укренерго".

"Модернізація енергосистеми стає новим економічним імпульсом Львівщини. Це в свою чергу дасть можливість забезпечити якісну енергію та надійне електропостачання споживачів і недопущення збитків для промисловості та населення як Львівської області, так і Західного регіону в цілому",підкреслив Ростислав Замлинський, перший заступник Голови Львівської ОДА.