фото УНІАН

Експерт в енергетичній сфері Геннадій Рябцев поставив під сумнів дату запуску нового ринку електроенергії. За його словами, до 1 липня фізично неможливо ввести всі необхідні для цього правила та інструменти.

При цьому такий перехідний процес, "незавершеність реформ" неминуче позначиться на економіці, а розвиток електроенергетичної галузі — загальмується.

"Звичайно ж, хотілося б, щоб і народні депутати, і уряд пам'ятали, що вони все-таки не тимчасові виконавці, вони повинні ще і реалізовувати національні інтереси. А в національних інтересах швидке введення нових правил або правил нового ринку електричної енергії", — заявив Рябцев.   Він відзначив що в даний час складно говорити про те, яким чином відбуватимуться взаєморозрахунки, за яким принципом будуть встановлювати ціну і як реалізують контракти. Водночас важливо, щоб система працювала без збоїв.

Відео дня

"Якби не порушувалися терміни підготовки проектів нормативно-правових актів до останнього часу, до сього дня, то Укренерго сповна могло б реалізувати всі заходи і до 1 липня. Проте не все залежить від Укренерго", — переконаний експерт.   За його словами, для того, щоб забезпечити введення нових правил вчасно, фахівцям Укренерго потрібно кожного тижня розробляти і стверджувати по 2-3 документи, що просто неможливе.

"Зауваження викладені на більш, ніж 40 сторінках. Те, що необхідно терміново змінювати. Але враховуючи те, що Верховна Рада зараз є абсолютно даремним органом із зрозумілих причин, то сподіватися на швидке виправлення помилок в самому законі і нормативно-правових документах, які готувалися для його реалізації, щонайменше наївно", — резюмував Рябцев.   

Нагадаємо, екс-діректор Центренерго Ігор Балабанов раніше заявив, що уряд не виконує свої зобов'язання щодо запуску нового ринку електроенергії, тому вірогідність перенесення термінів дуже висока. Він відзначив, що до кінця не підготовлена документація, немає нормативної бази, відсутнє необхідне програмне забезпечення.