Фонд енергоефективності та IFC обрали «Укргазбанк» фінансовим партнером запуску пілотного проекту «Перші ластівки». Ця програма спрямована на впровадження комплексних енергоефективних заходів для перших 15 ОСББ, які отримають грантове фінансування на реалізацію цих заходів.

«Приємно, що саме провідний ЕКО-банк України, який вже є беззаперечним лідером у наданні кредитів для ОСББ, став фінансовим партнером такого важливого для українців проекту. Ми вже маємо значний успішний досвід у реалізації масштабних проектів з повної термомодернізації житлових приміщень. Ми профінансували найбільші в Україні проекти – у Києві майже на 10 млн грн та в Луцьку 3,5 млн грн. Тепер, завдяки потужній співпраці з Фондом таких проектів буде значно більше», - зазначив Голова Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко під час підписання тристоронньої угоди між банком, Фондом та IFC.

За словами представників Фонду участь у пілотному проекті візьмуть 15 ОСББ з 9 областей України: Київської, Львівської, Рівненської, Дніпропетровської, Харківської, Волинської, Запорізької, Одеської та Херсонської. 

Відео дня

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко відзначив, що  підписана угода відкриває шлях до фінансування проектів з термореновації ОСББ в рамках програм Фонду енергоефективності. Всі ОСББ, які скористаються допомогою Фонду, відчують на собі ключові переваги – комплексність і технічна допомога у реалізації заходів, прозорі перевірки для запобігання шахрайства та корупції. Але головне, вони отримають зменшені рахунки за житлово-комунальні послуги, підвищений комфорт у будинках та зростання ринкової вартості житла.

За словами виконуючої обов’язки директора Фонду енергоефективності Юлії Головатюк-Унгуряну, перевірка роботи процедур Фонду в рамках проекту «Перші ластівки» дозволить на практиці побачити реалізацію програми термореновації багатоквартирних будинків, та в майбутньому - уникнути недоліків під час роботи Фонду у великих масштабах. Цей проект допоможе розробити практичні рекомендації для усіх ОСББ, які подаватимуть заявки до Фонду ЕЕ після повноцінного запуску Програми.

«IFC пишається довірою, яку надали нам міжнародні партнери та Уряд України для реалізації та підтримки інноваційної та надзвичайно актуальної програми для кожного мешканця багатоквартирного будинку. Залучення фінансового сектору до розвитку та енергомодернізації країни забезпечує ефективність та результативність використання державних та міжнародних коштів», - зазначив Джейсон Бретт Пеллмар, Голова Регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові.