Фото УНІАН

«Укренерго» попереджає про загрозу водопостачання на Донбасі через те, що комунальне підприємство «Вода Донбасу» досі не підписало договір із постачальником електроенергії.

Про це повідомляє прес-служба Державного підприємства «Укренерго».

В компанії зазначають, що з 1 січня 2019 року впродовж трьох місяців КП «Вода Донбасу», яке відповідає за водопостачання східного регіону України та неконтрольованих території Донбасу, отримувало електроенергію від постачальника останньої надії ДПЗД «Укрінтеренерго».

Відео дня

«Згідно з чинним законодавством, споживачі можуть залишатися клієнтами ПОН 90 днів, тобто до 1 квітня 2019 року включно. Після цього вони мають укласти договір з будь-яким іншим постачальником електроенергії. Однак КП «Вода Донбасу» проігнорувало цю вимогу та не виявило ініціативи та бажання врегулювати потенційно кризову ситуацію в інтересах своїх споживачів - мешканців Донбасу», - повідомляють в «Укренерго».

Зазначається, що «Укренерго» отримало звернення постачальника останньої надії (ПОН) ДПЗД «Укрінтеренерго» із приписом про відключення від енергопостачання стратегічно важливого підприємства Донбасу - Маріупольського регіонального виробничого управління комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» через накопичені борги за електроенергію та відсутність підстав для енергопостачання у зв’язку з відсутністю відповідного договору.

«27 березня Укренерго звернулося до КП «Вода Донбасу» із попередженням про прийняття до виконання звернення ДПЗД «Укрінтеренерго». Згідно з чинним законодавством, кінцевим терміном вирішення цієї кризової ситуації мало бути 4 квітня цього року. Проте КП «Вода Донбасу» відмовилося виконувати відповідні вимоги», - наголошують в «Укренерго».

У компанії зазначили, що наразі Маріупольське регіональне виробничого управління КП «Вода Донбасу» лишається єдиним споживачем серед приєднаних до мереж «Укренерго», що досі не уклало новий договір на постачання електроенергії.

В «Укренерго» також додали, що неодноразово зверталося із роз’ясненнями та проханням вирішити ситуацію по суті як до КП «Вода Донбасу», так і РНБО, Мінрегіонбуду, Міністерства енергетики та вугільно-промисловості та НКРЕКП. «Утім ситуація залишається невирішеною», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що ситуація вимагає невідкладного вирішення з огляду на ризики соціального та екологічного характеру. «Ми закликаємо владу та керівництво КП «Вода Донбасу» без зволікань ухвалити рішення, які з одного боку - дозволять уникнути ризиків відключення КП «Вода Донбасу» і системно вирішать його проблему формування заборгованості за електроенергію, тим самим захистивши права споживачів Сходу України. З іншого - дозволять унеможливити ситуацію вимушеного вибору між соціальною відповідальністю та необхідністю чітко дотримуватися діючого законодавства», - зазначили в «Укренерго».