Ілюстрація / REUTERS

Ціни на нафту підскочать на $5-10 за барель при відкритті торгів у понеділок, 16 вересня.

У тому випадку, якщо Саудівська Аравія не зможе швидко відновити поставки нафти, в довгостроковій перспективі ціни можуть піднятися до $100 за барель, вважають опитані Reuters трейдери і аналітики, передає РБК.

Як повідомили раніше джерела Reuters, на те, щоб Ер-Ріяд повернувся до повної потужності поставок нафти після атаки дронів на заводи Saudi Aramco, можуть знадобитися тижні.

Відео дня

За словами президента консалтингової компанії Rapidan Energy Боба Макналлі, при семиденній перерві ціни на сировину зростуть принаймні на $15-20 за барель. Якщо на відновлення піде близько 30 днів, ціна може збільшитися до тризначної цифри.

Співкерівник Onyx Commodities Грег Ньюман вважає, що на торгах 16 вересня ціни на ф'ючерси нафти марки Brent подорожчають на $7-10 за барель. Він заявив, що найбільше зростання цін торкнеться високосірчистого мазуту.

Читайте такожУ Саудівській Аравії видобуток нафти знизився вдвічі після атаки безпілотників

Як заявив представник Eurasia Group Айхам Камель, зростання цін може скласти $10 за барель у тому випадку, якщо шкода, заподіяна об'єктам Saudi Aramco, виявиться значною. Крім того, заявив він, подія може ускладнити підготовку саудівської компанії до IPO.

"Скорочення [виробництва нафти] до 5 млн бар. на добу, що становить приблизно половину поточного рівня видобутку в Саудівській Аравії і близько 5% від світових поставок, дуже велике за історичними мірками. За кілька тижнів це почне тиснути на ринок", - вважають в ELS Analysis.

В JPMorgan очікують, що в короткостроковій перспективі ціни на нафту зростуть на $3-5 за барель, а в наступні кілька місяців сировина подорожчає до $80-90 за барель.

У п'ятницю, 13 вересня, нафта марки Brent торгувалася в районі $60 за барель.

Раніше УНІАН повідомляв, що на сході Саудівської Аравії в результаті атаки безпілотників сталися пожежі на двох нафтопереробних підприємствах національної компанії Saudi Aramco.