Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв / фото УНІАН

Компанія "Оператор газотранспортної системи України" подала документи на сертифікацію.

Про це голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Цього тижня новий оператор ГТС України, ТОВ "ОГТСУ", подав заявку на сертифікацію до НКРЕКП. Це один з фінальних кроків анбандлінгу, після сертифікації оператор буде повністю готовим до незалежної роботи», - зазначив він.

Відео дня

Коболєв додав, що подані регулятору документи "ОГТСУ" підготував у тісній співпраці з міжнародними експертами, документи повністю відповідають вимогам українського та європейського законодавства.

«Враховуючи стислі терміни, які залишаються до 1 січня 2020 року, коли має завершитися виділення незалежного оператора ГТС, Група Нафтогаз звернулася до НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного товариства з проханням про паралельну сертифікацію», - повідомив голова компанії.

Він додав, що ОГТСУ і «Нафтогаз» докладають усіх зусиль, щоб завершити анбандлінг вчасно та якісно.

Читайте також"Нафтогаз" вимагає від "Газпрому" розблокувати можливість отримувати туркменський газ

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня уряд схвалив оновлений план відокремлення ГТС від НАК «Нафтогаз України».

Планом визначено, що компанія "Оператор газотранспортної системи України" отримує право подати до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), запит на сертифікацію оператора газотранспортної системи.

До 10 жовтня планується розробити законопроект про внесення змін до законодавства про газотранспортну систему, а також провести інвентаризацію майна, використовуваного при транспортуванні газу.

До 1 грудня планується збільшення статутного капіталу ОГТСУ шляхом відчуження активів "Укртрансгазу".

Також планується забезпечити передачу з 1 січня 2020 року до управління "Оператора газотранспортної системи України" безвідклично терміном на 15 років на праві господарського відання магістральних газопроводів, що перебувають у держвласності.

Довідка УНІАН. Анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу і електроенергії.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи. Існування і робота такого оператора дасть змогу посилити позиції і роль України в переговорному процесі з РФ про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.