Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський має намір з'ясувати у прем'єр-міністра Олексія Гончарука, чи виконує новопризначений керівник державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» свої обов'язки в інтересах держави і чи діє він самостійно.

Читайте такожСуд закрив справу про банкрутство "Центренерго"

Про це президент сказав під час прес-марафону.

Відео дня

«З приводу незалежності керівництва «Центренерго». То це запитання до прем'єр-міністра, і я можу поставити йому запитання: чи незалежна людина, яка призначена керівником, чи захищає вона інтереси саме держави?», - сказав Зеленський.

За словами президента, в компетенції прем'єр-міністра також відповісти на запитання, наскільки професійний новий топ-менеджер держкомпанії.

«Стосовно того, чи професійна ця людина - запитання до прем'єр-міністра, з приводу звільнення цієї людини, якщо вона щось не те робить або несамостійна. Це запитання до прем'єр-міністра, і я його запитаю. Це не проблема», - сказав Зеленський.

Також президент зазначив, що задіє свої ресурси, в тому числі лідерів інших країн, для вирішення кризових ситуацій із нестачею вугілля, оскільки це вже стосується національної безпеки.

«Коли мені дзвонять і кажуть, що у нас немає вугілля - це вже проблема, це питання безпеки. Це питання до мене, і я починаю дзвонити всім: уряду, депутатам, в комітети, прем'єр-міністру, прошу допомогти й запитую, як це зробити. А також лідерам інших країн. Скажу вам чесно. Що ми завжди шукаємо альтернативний вихід із тієї чи іншої кризи. Коли говоримо про проблему, я її вирішую», - сказав Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня Кабінет міністрів погодив призначення виконуючим обов'язки генерального директора державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» Володимира Потапенка, якого наприкінці червня затвердила на цій посаді наглядова рада компанії.

Довідка УНІАН. Компанія «Центренерго» є одним із провідних виробників електроенергії в Україні. Держава володіє 78,289% акцій компанії. До складу компанії входять три теплові електростанції - Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їх сумарна встановлена проектна потужність становить 7665 МВт - 14% генеруючої потужності України. «Центренерго» поставляє електроенергію до Київської, Харківської та Донецької областей.