Віктор Орбан і Володимир Путін / REUTERS

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що Угорщина хоче приєднатися до «Турецького потоку» в обхід України якомога швидше.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він повідомив на спільній прес-конференції з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві.

«Для нас важливо, щоб газ надходив на територію Угорщини з різних напрямків. Чим раніше ми можемо приєднатися до «Турецького потоку», то краще. Таким чином, ми не будемо вразливими в цьому плані», - вважає Орбан.

Відео дня

Своєю чергою, Путін заявив, що роботи з прокладання газопроводу до «Турецького потоку» проведуть в Угорщині досить швидко, якщо Будапешт зацікавлений у приєднанні до проекту. По території країни потрібно буде виконати роботи всього на 15 кілометрів.

Читайте такожУ Росії заявили, що будівництво другої гілки "Турецького потоку" завершитися наступного року

Він заявив, що російська сторона тільки вітатиме участь Угорщини в цьому проекті.

«Наприкінці цього року ми закінчимо вже весь «Турецький потік» - по Чорному морю вже закінчили, на території закінчимо роботу. Наприкінці наступного року приблизно закінчимо роботи разом з болгарськими і сербськими партнерами. А по угорській території - лише 15 кілометрів», - уточнив Путін.

«В принципі, ми можемо узгодити з нашими колегами, розпочати цю роботу вже на початку наступного року і закінчимо її досить швидко, якщо Угорщина в цьому зацікавлена. Наскільки ми собі уявляємо, відповідь на це питання позитивна», - підсумував російський лідер.

Довідка УНІАН. «Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю до Туреччини. Його перша нитка, будівництво якої завершилося у квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для поставок країнам Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становитиме 15,75 млрд куб. м газу на рік.

Читайте такожСуд Амстердама заарештував акцій компанії, яка будує «Турецький потік»

Державний газовий оператор Болгарії підписав контракт на 1,1 млрд євро (1,2 млрд доларів) з групою із Саудівської Аравії на будівництво газопроводу, по якому російський газ транспортуватиметься до Європи в обхід України.

Контракт між державним оператором «Булгартрансгаз» і консорціумом Arkad з Саудівської Аравії передбачає прокладку трубопроводу протяжністю 474 км від південного кордону Болгарії з Туреччиною до її західного кордону із Сербією. Планується, що він, як відгалуження від газопроводу «Турецький потік», поставлятиме газ до Сербії, Угорщини і Австрії в обхід України.