Ілюстрація REUTERS

Німецька правляча коаліція розробила новий закон, який повинен захистити газопровід "Північний потік-2" від посилених правил оновленої газової директиви ЄС.

Читайте такожГончарук закликав Естонію посилити протидію «Північному потоку-2»

Як передає "Європейська правда", про це повідомила газета Bild.

Відео дня

Газова директива ЄС, оновлена цього року, передбачає зобов'язання виділяти оператора газопроводу, незалежного від компанії, що поставляє йому газ. Зміни в директиву дозволили поширити її також на газопроводи з третіх країн, зокрема "Північний потік-2".

В результаті її впровадження "Газпром" більше не зможе володіти газопроводом і одночасно продавати газ, який надходить по цій трубі. Російське законодавство дає "Газпрому" монополію на експорт природного газу за межі Росії.

Газова директива робить виняток для газопроводів, які були побудовані до 23 травня 2019 року - на них вона не поширюється.

Уряд Німеччини подав у вересні в Бундестаг проект ратифікації оновленої газової директиви, в якому є запис про дату 23 травня 2019 року. Проте з документів, до яких отримало доступ німецьке видання, випливає, що цього запису немає в поправці, поданій 5 листопада правлячою коаліцією ХДС/ХСС і СДПН - за дві доби до голосування за проект у Бундестазі.

Як стверджують коаліційні партії, газова директива "дає привілейований статус існуючим інвестиціям з метою захисту законних очікувань. (...) У цьому контексті при визначенні того, чи був завершений проект до дати набуття чинності (законодавства), слід взяти до уваги всі обставини справи". Поправка передбачає заміну дати на формулювання "існуючі інвестиції". Це означає, що поточні інвестиції, такі як "Північний потік-2", можуть розраховувати на виключення з-під дії права ЄС.

Видання зазначає, що це буде явним порушенням директиви ЄС, що Брюссель точно охарактеризує як неприйнятне.