Гарантована ціна на газ діятиме до кінця квітня / фото УНІАН

З 1 травня ціна на газ для населення буде ринковою, заявив на брифінгу міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

Читайте такожЗеленський: ціни на опалення для населення мають бути знижені вже в грудні (відео)

«Так, це буде повноцінний ринок», - сказав Оржель.

Відео дня

При цьому він додав, що жителі країни, які не зможуть платити за ринковими тарифами, отримають відповідну підтримку від держави.

За словами міністра, гарантована ціна на газ діятиме до кінця квітня.

«Ми вже прийшли до цін для населення, які близькі до ринку. У даному випадку, важливим елементом діяльності уряду є створення ефективних ринків і відсутність перехресного субсидування. Тим споживачам, які потребують допомоги від держави, буде забезпечена субсидія», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці листопада Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення страхової ціни на газ для населення на рівні 6,96 тис. грн за 1 тис. куб. м (без тарифу на транспортування), що дозволить запобігти можливому тарифному стрибку навіть в разі припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня 2020 року.

Страхова ціна діятиме в період з 1 січня до кінця квітня.

«Нафтогаз України» у листопаді підвищив ціну для населення на 14,65%, порівняно з ціною на жовтень, до 4899 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).