Ілюстрація REUTERS

З 29 лютого припинилися поставки в Україну електроенергії з Росії та Білорусі.

Читайте такожВ Україні може подорожчати електроенергія: названа причина

Про це свідчать дані, які опинилися в розпорядженні LIGA.net.

Відео дня

Один із високопоставлених співрозмовників LIGA.net надав таблицю з інформацією про імпортні поставки в Україну електроенергії. З неї випливає, що з 29 лютого до 21:00 імпорт російської та білоруської електроенергії дорівнює нулю.

У прес-службі «Укренерго» LIGA.net повідомили, що держкомпанія не обмежувала імпорт електроенергії з цих країн. За прогнозами держкомпанії, 1 березня в об'єднану енергетичну систему України з 18:00 по 20:00 повинно було зайти 600 млн кВт-год електроенергії. Але зайшли вони чи ні - в «Укренерго» пообіцяли повідомити пізніше.

"По Білорусі за планами на імпорт на сьогодні стоїть три години. По Росії – нуль до 15 березня. З Білорусі в окремі години може і буде, але вже не так, як раніше", - уточнив високопоставлений співрозмовник LIGA.net.

Дані про імпорт електроенергії в Україну / фото biz.liga.net

У січні 2020 року, згідно з даними «Укренерго», трейдери імпортували з Росії 17,9 млн кВт-год (3% від загального імпорту) електроенергії, а з Білорусі – 93 млн кВт-год (16,6%). Лідери в цій галузі – Словаччина та Угорщина, звідки надійшло 329,1 млн кВт-год (58,7%) і 97 млн кВт-год (17,3%) відповідно. Загальний імпорт, згідно з інформацією "Укренерго", становив 560 млн кВт-ч.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада дозволила купувати за двосторонніми договорами електроенергію з Росії та Білорусі. Але вже 4 грудня скасувала цю можливість в частині російської електроенергії.

25 лютого президент Володимир Зеленський доручив Міністерству енергетики та захисту навколишнього середовища обмежити імпорт вугілля та електроенергії.