Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України розпочав розслідування проти НАК "Нафтогаз України" за завищення цін на газ для населення починаючи з 1 листопада 2018 року.

Читайте такожУкраїна чудово пройшла зиму, а платіжки за лютий будуть рекордно низькими - Гончарук

У повідомленні регулятора йдеться: «Антимонопольний комітет України почав розгляд справи за ознаками вчинення приватним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним становищем на ринках природного газу шляхом встановлення, починаючи з 1 листопада 2018 року, ціни на природний газ на рівні, який неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції».

Відео дня

Зазначається, що саме «Нафтогаз» продає природний газ постачальникам для потреб побутових споживачів, тобто населення. При цьому компанія встановлює на цьому сегменті ринку ціни, засновані на ціні для промисловості, запропонованої цією ж компанією.

«За наявною в Комітеті інформацією, «Нафтогаз України» встановлював для промислових споживачів ціни, які вищі за ті, що сформувалися б в умовах конкуренції, зокрема за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа» і на європейських хабах за умовами доставки газу до кордону України (NCG)», - зазначив регулятор.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України з 1 листопада 2018 року підвищив ціну на газ для населення на 23,5% - до 8550 грн за тисячу кубометрів. За словами тодішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, Міжнародний валютний фонд спочатку вимагав підвищити ціну на газ на 60%.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» з 1 листопада 2018 року встановила мінімальні ціни на природний газ для промислових споживачів на рівні жовтня - 13 тис. 439 грн за тисячу кубометрів.

Середня ціна імпортного природного газу в листопаді 2018 року становила 9471,92 грн, або 339,21 дол., за 1 тис. куб. м.