Ілюстрація REUTERS

Федеральний бюджет РФ у 2020 році втратить майже 3 трильйони рублів (близько $37,5 млрд) нафтогазових доходів за поточних цін на нафту, які впали нижче $30 за барель через пандемію коронавірусу і після розвалу угоди ОПЕК+.

Читайте такожЯк США рятуватимуть економіку: платникам податків можуть повернути $500 мільярдів

“(Через коронавірус) скорочуються, стискаються цілі сектори економіки - перевезення, туризм, малий бізнес. За цим слідує цілий ряд інших секторів, скорочуються купівлі дорогих предметів споживання, у тому числі автомобілів. На жаль, ситуація розвивається поки не найкращим чином і відповідно ми відхиляємося від макроекономічних прогнозів, які ми формували на поточний рік", - сказав міністр фінансів Антон Силуанов в середу на колегії казначейства, передає Рейтер.

Відео дня

“Безумовно, це торкнеться і бюджету. Ми робили оцінки - лише фактор нафти за поточних цін майже на 3 трильйони рублів знижує нам обсяги надходжень нафтогазових доходів у порівнянні з плановими призначеннями. Звичайно, ми цього року перейдемо на дефіцитний бюджет, нам доведеться задіяти кошти нашого резерву".

Минулого тижня Силуанов оцінював втрати бюджету в 2020 році від зниження цін на нафту у 2,0 трильйона рублів, а дефіцит - у 0,9% ВВП. Мінфін РФ оголосив, що з Фонду національного добробуту (ФНБ) планує витратити у поточному році на покриття бюджетної дірки 600 мільярдів рублів.

Мінфін РФ зверстав бюджет-2020 з профіцитом 876,1 мільярда рублів, або 0,8% ВВП. Міністерство формувало бюджет на основі прогнозу ціни нафти $57 за барель і середньорічного курсу 65,7 р/$1. На початку року російська влада уточнила прогнози нафти та курсу - $57,7 за барель і 63,9 р/$1 відповідно, оцінка профіциту бюджету становила 927,6 мільярда рублів, 0,8% ВВП.

На тлі пандемії коронавірусу та планів країн-нафтовидобувачів нарощувати виробництво ціни на "чорне золото" впали нижче $30 за барель, втративши близько 17% на цьому тижні. Російський рубль у середу коштував дешевше 78 р/$ і 86 р/євро вперше за чотири роки.

За перші два місяці федеральний бюджет РФ був виконаний з дефіцитом 272,2 мільярда рублів, або 1,7% ВВП.

Голова Рахункової палати, колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін оцінював дефіцит бюджету в поточному році у 2,0% ВВП за ціни нафти $35 за барель.

Обсяг ФНБ на початок березня становив 8,25 трильйона рублів, або 7,3% ВВП, що еквівалентно $123,1 мільярда, повідомив Мінфін РФ.