REUTERS

Україна на сьогоднішній день не потребує імпорта електроенергії з Російської Федерації, а в енергосистемі завдяки теплій погоді спостерігається надлишок генеруючих потужностей, повідомив на прес-конференції у Києві виконуючий обов'язки директора держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"У нас зараз немає жодної потреби в імпорті електроенергії, у нас зараз є зайві потужності атомної генерації", - сказав він.

За словами Ковальчука, погода зараз "абсолютно не розрахункова". "Вона дуже тепла, що для нас дуже добре", - зазначив глава "Укренерго".

Відео дня

Також він повідомив, що надзвичайні заходи на ринку електричної енергії України, введені урядом 15 грудня, необхідні для економії антрацитної марки вугілля для потреб теплових електростанцій.

Читайте такожДруге судно з африканським вугіллям прибуде до України 25 січня

Як повідомляв УНІАН, Україна 13 листопада 2015 року зупинила імпорт російської електроенергії завдяки завершенню ремонтних робіт на енергоблоці №3 Рівненської АЕС та підключенню його до енергосистеми країни.

Запаси дефіцитної антрацитної марки вугілля на складах українських теплоелектростанцій за період із 7 по 14 грудня зменшилися на 4,1% – до 701,4 тисяч тонн з 731,3 тисяч тонн.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 27 листопада назвав недостатніми наявні запаси вугілля в Україні і вимагає від профільних чиновників надати план чітких заходів для забезпечення стабільної роботи енергосистеми країни в умовах дефіциту палива.

Резервним джерелом поставок було обрано антрацитове вугілля з Південно-Африканської Республіки, яке Україна закуповувала минулого року. У поточному опалювальному сезоні перший балкер BULK CHINA з вугіллям з ПАР в обсязі 168 тисяч тонн прибув в морпорт "Південний" 5 грудня.

9 грудня в держкомпанії "Центренерго" повідомили, що перші 43 вагони з південноафриканським вугіллям надійшли на Трипільську ТЕС і вивантажені на вугільний склад, решта 159 вагонів, 10 грудня, було направлено з порту до станції Трипілля-Дніпровське.