О формате и месте проведения переговоров не сообщали / Фото УНИАНПро формат та місце проведення переговорів не повідомляли / Фото УНІАН

Переговори щодо ціни на газ між російським газовим монополістом «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України» будуть продовжені, можливо, вже сьогодні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на прес-конференції у Москві повідомив офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

Відео дня

"Ми вчора провели вельми конструктивний раунд переговорів. Переговори продовжаться ближчим часом, можливо, вже сьогодні. Ми розраховуємо, що зможемо дійти взаємоприйнятного рішення", - сказав він.

"Є зрушення, є переговорний процес, ясно, що позиції не можуть відразу співпасти, але вчора, по суті, упродовж учорашнього дня, всі пропозиції, які сформулювала українська сторона, були розібрані. Є розуміння того, як рухатися далі", - підкреслив Купріянов.

При цьому він відмовився повідомити про формат і місце проведення переговорів.

За словами Купріянова, питання не в тому, щоб діяти жорсткіше стосовно України, оскільки це може спровокувати кризу, проте "м'якотіла позиція" не дозволить добитися для РФ прийнятних умов.

"Це мистецтво можливого - потрібно і жорсткість проявляти, і бути досить гнучким", - сказав офіційний представник «Газпрому», зазначивши, що, оскільки Україна почала погашати заборгованість, ухвалено рішення про перенесення терміну введення передоплати на 9 червня.

За його словами, це доводить, що українська сторона хоче і має намір домовлятися, і в цих умовах потрібен час для переговорів.

Як повідомляв УНІАН, у ході переговорів, які відбулися між Україною, Росією і Європейською комісією з газових питань у Брюсселі 2 червня, сторони не досягли остаточних домовленостей із спірних питань. Російська сторона наполягає на повному погашенні НАК «Нафтогаз України» заборгованості за листопад-грудень у розмірі 1 млрд 451 млн дол. і сплати газу, спожитого у квітні-травні.

З огляду на те, що українська сторона почала сплачувати борги, «Газпром» відклав введення передоплати за поставки газу до 9 червня, одночасно до цієї ж дати відклавши і подання позову до Стокгольмського арбітражного суду.

Тим часом, Європейська комісія наполягає на довгостроковому вирішенні питання. Так, зокрема, європейський комісар з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер сподівається, що сторони зможуть дійти згоди, зокрема, в частині ціни на газ на період до червня 2015 року. Він повідомив, що ціна буде більша, ніж 286 дол., але менше, ніж 485 дол.

Читайте також«Газпром» готовий знижувати ціну газу для України