Фото ua.depositphotos.com

Один з найбільших у світі операторів у галузі контейнерних перевезень DP World підписав договір із Росатомом щодо розвитку Північного морського шляху. Про це повідомив правозахисник, громадський діяч та волонтер Олександр Аронець, який закликав Національну інвестиційну раду при Президенті України виключити з її складу султана Ахмеда Бін Сулайема, власника DP World, а правоохоронні органи перевірити співпрацю арабської компанії із Росатомом.  

"Друзі, з подивом з новин дізнався, що член Національної інвестиційної ради при Президенті України, компанія DP World, на другому році повномаштабної війни, почала співпрацю із російською держкорпорацією "Росатом". DP World інвестував кошти у розвиток контейнерного терміналу ТІС в місті Южне, а отже добре знає стан справ у галузі морських перевезень в Україні через агресію росії, підписав із державною корпорацією "Росатом" угоду про розвиток Північного морського шляху, стратегічного проєкту РФ для обходу санкцій. За словами Мішустіна, прем’єра РФ, розвиток Північного морського шляху – це стратегічний проєкт, який додатково принесе до бюджету росії близько 20 трлн руб. Які, очевидно, будуть використані для посилення збройних сил Росії", - зазначив правозахисник.

За його словами, Росатом одна із найбільш заплямованих державних корпорацій, яка відіграє значну роль у війні в Україні.

Відео дня

"Ще більш токсичним та небезпечним для України співпрацю арабської компанії з РФ робить той факт, що партнером DP World виступає державна корпорація "Росатом". Важко знайти більш заплямовану російську цивільну компанію, ніж державна корпорація "Росатом". З весни 2022 року вона бере участь у захопленні найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької АЕС, та підтримує бойовий стан арсеналу ядерних ракет, якими Кремль постійно погрожує світу. За даними американського видання The Washington Post, "Росатом" ще й імпортує компоненти для російських танків та авіації, користуючись тим, що проти неї не впроваджені жодні обмеження. Сама корпорація "Росатом" знаходиться під українськими санкціями, а компанії, які входять до корпорації, під санкціями США", - вказав він.

Компанія DP World у 2020 році придбала 51% контейнерного терміналу ТІС у Южному, тобто працює в Україні.

"За моєю інформацією, співпраця DP World з "Росатом" стала шокуючою новиною для найбільшого партнера арабської компанії в Україні – компанії "ТІС". Українська фірма відома активною патріотичною позицією. Її засновник Андрій Ставніцер на початку війни навів українську артилерію на свій будинок в Київській області, де тоді знаходилися окупанти: знищили і окупантів, і будинок. Одеська компанія "ТІС" допомагала створити Superhumans Center – центр реабілітації військових у Львові та допомагає ЗСУ. Сам Андрій Ставніцер є співзасновником відомого благодійного фонду "Корпорація монстрів" та разом з іншими бізнесменами відкрив у Польщі склад гуманітарної та медичної допомоги Україні", - пояснює Олександр Аронець.

Правозахисник готує звернення до Національної інвестиційної ради при Президенті України з вимогою про виключення султана Ахмеда Бін Сулайема.

"Очевидно, що це партнерство загрожує національній безпеці України. Тому султан Ахмед Бін Сулайем, голова правління та генеральний директор групи компаній DP World (Об’єднанні Арабські Емірати) має бути виключений із переліку членів інвестради, а РНБО повинне розглянути можливість накладення санкцій", - підсумовує Олександр Аронець.