Гроші на газ для громад мають бути виділені з держбюджету - нардеп

Депутатська група "Партія "За майбутнє" пропонує передбачити в держбюджеті на 2022 рік субвенцію місцевим громадам для оплати послуг газопостачання для комунальних закладів на період опалювального сезону. Про це заявив народний депутат Ігор Палиця.

За його словами, через відмову газопостачальників надавати послуги за цінами, зафіксованими в Меморандумі про не підвищення тарифів, комунальні заклади по всій Україні були вимушені закуповувати газ у жовтні в 3–4 рази дорожче.

Читайте також"За майбутнє" ініціює реприватизацію облгазів у регіонах"Розуміючи, що ці структури не зможуть утримувати ціни, команда партії "За майбутнє" в Луцькій міській раді заздалегідь уклала прямий договір із "Нафтогазом" про забезпечення всіх комунальних установ до кінця опалювального сезону за тарифом 16,8 грн/куб та прямий договір ДКП "Луцьктепло" із "Нафтогазом" для потреб бюджетних організацій за тарифом 16,4 грн/куб. Але так зробили не в усіх регіонах. Наприклад, Одеський державний медичний центр реабілітації матері та дитини при МОЗ був вимушений у жовтні купувати газ по 29,76 грн/куб, Харківський обласний театр для дітей та юнацтва — по 39,15 грн/куб. Така ситуація склалася в багатьох регіонах України", — заявив Ігор Палиця.

Відео дня

Він наголосив, що навіть тариф постачальника останньої надії, на який після 25 жовтня перейшли комунальні заклади, вищий за зафіксований у Меморандумі з "Нафтогазом" та місцевими громадами.

"Постановою від 25 жовтня уряд зобов’язав "Нафтогаз" до 30 листопада забезпечувати паливом комунальні та державні заклади за тарифом постачальника "останньої надії" — 16,8 грн/куб. І навіть ця ціна вища за ту, яка зафіксована в Меморандумі центральної влади з "Нафтогазом" та місцевими громадами. Тож багато населених пунктів в Україні будуть вимушені шукати кошти, щоб забезпечити газом і теплом лікарні, школи та дитсадки на цей опалювальний сезон. Найбільше це стосується невеликих сіл і містечок, зокрема, райцентрів", — заявив Ігор Палиця.