Середня ціна електроенергії з початку травня 2021 року на ринку "на добу вперед" для базового навантаження становила менше ніж 1000 грн за МВт-год / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглядає можливість введення обмеження для учасників ринку електроенергії через цінові спекуляції в травні.

Про це свідчить інформація на сайті регулятора.

Читайте такожУкраїна заборонила імпорт російської та білоруської електроенергії

Відео дня

За інформацією Нацкомісії, середня ціна електроенергії з початку травня 2021 року на ринку "на добу вперед" для базового навантаження становила менше ніж 1000 грн за МВт-год, а 23 травня досягла позначки 409,82 грн за МВт-год.

"За результатами оперативного моніторингу виявлено, що подача низьких цінових заявок здійснювали в основному трейдери та електропостачальники", - зазначив регулятор.

Зазначається, що за результатами моніторингу роботи сегментів ринку електричної енергії та діяльності учасників ринку протягом 2-ї декади травня може виникнути необхідність прийняття рішення регулятора, спрямованого на недопущення маніпуляцій з продажем обсягів електричної енергії на ринку електроенергії.

"Враховуючи вищевикладене та з метою прийняття виваженого рішення, після аналізу та обробки результатів моніторингу Департамент енергоринку розгляне питання підготовки та оприлюднення проекту рішення НКРЕКП", - сказано в обґрунтуванні до рішення.

Ринок електроенергії: що необхідно знати

  • Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що відомство найближчим часом представить нову модель механізму спеціальних зобов'язань на ринку електроенергії, яким в тому числі регулюються і тарифи для населення.
  • 26 травня НКРЕКП заборонила імпорт в Україну російської та білоруської електроенергії до 1 жовтня 2021 року.
  • При цьому голова Нацкомісії Валерій Тарасюк зазначив, що заборона імпорту може спровокувати спекуляції на ринку електричної енергії. Тому Нацкомісія має намір моніторити стан роботи ринку і підготовки до наступного опалювального сезону.