Поки невідомо, якою буде економія / фото УНІАН

Домогосподарства, які щомісячно споживають менше 250 кіловатів електроенергії, зможуть зекономити на комуналці після нещодавнього рішення Кабміну. Ті, хто у вказаний ліміт не вкладуться, платитимуть за старим тарифом.

Скільки і як зможуть заощадити українці - йдеться в сюжеті ТСН.

Журналісти побували в гостях у киянки пані Ганни, яка мешкає в спальному районі Києва разом з донькою. В середньому щомісяця за електрику платять 300 гривень. За новим тарифом родина зможе економити до 50 гривень на місяць. Статистика свідчить про те, що таких споживачів в Україні близько 80%. Вже з жовтня вони зможуть платити за електрику менше.

Не всі експерти поділяють оптимізм чиновників, які обіцяють менші цифри в платіжках за електроенергію. Деякі вважають, що Кабмін зробив прорив у системі тарифоутворення.

Читайте такожЦіна електроенергії в Україні до кінця тижня зросла: чого чекати споживачам

"Насправді змінено модель неєвропейську на фактично європейську. Це певне регулювання, безумовно. Але це не таке регулювання, яке є безглуздим і безпощадним", - каже Олександр Харченко, експерт ринку енергетики.

Інші нові тарифи називають необґрунтованими й кажуть, що електрика продається нижче собівартості. В майбутньому це може призвести до проблем у виробників. 

"Немає техніко-економічного обґрунтування, у цього рішення немає аналізу регуляторного впливу, немає таблиці узгодження, немає будь-яких документів, якими це рішення має супроводжуватися", - коментує експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. 

У профільному комітеті парламенту заспокоюють: усі пораховано, зниження тарифів економічно обґрунтоване, катастрофи не буде. В обласних адміністраціях кажуть про відсутність суттєвих скарг від енергетиків.

"Я думаю, нам буде трошки легше", - резюмує киянка пані Ганна.

11 серпня 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив нові тарифи на електроенергію.

Того ж дня Кабінет міністрів на засіданні 11 серпня прийняв постанову, згідно з якою тариф на електроенергію для населення знижується до 1,44 грн за кіловат-годину, якщо домогосподарства споживають менше ніж 250 кВт-год на місяць.