США мають намір посилювати санкції проти "Північного потоку-2" / фото REUTERS

США озвучили свою позицію по газопроводу "Північний потік-2" владі Німеччини й попередили про намір "нарощувати" санкції.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю CNN, передає НВ.

За його словами, тема газопроводу підіймалася під час його нещодавньої зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом у Брюсселі.

Відео дня

"Ми вважаємо, що це [будівництво газопроводу] погана ідея, і для нас було важливим мати можливість сказати про це безпосередньо нашому близькому партнеру - Німеччині", - сказав Блінкен.

Він зазначив, що партнери по НАТО тісно співпрацюють між собою, попри розбіжності по "Північному потоку-2". За його словами, агресивна поведінка РФ - основне джерело стурбованості США та їхніх союзників у НАТО.

Блінкен нагадав, що США ввели санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу, і "дали ясно зрозуміти, що продовжать нарощувати ці заходи".

Читайте такожУ НАТО є розбіжності щодо газопроводу "Північний потік-2" - Столтенберг

Відповідаючи на питання про те, чи може уряд США зробити щось для зупинки будівництва, він відповів, що це залежить від тих, хто намагається побудувати "Північний потік-2".

"Ми просто хочемо переконатися в тому, що є чітке розуміння нашої позиції, нашого неприйняття цього трубопроводу", - сказав Блінкен.

Газопровід "Північний потік-2": що відомо

  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії - французький Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований уже більш ніж на 90%.
  • США ввели проти "Північного потоку-2" низку санкцій і неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.
  • 7 січня в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови "Північного потоку-2".
  • 18 компаній уже відмовилися від участі в проекті або планують це зробити через загрозу потрапити під санкції.
  • 6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.
  • Lержсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен наголосив, що будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" суперечить енергетичній безпеці Європи і має потенціал підірвати інтереси України, Польщі та інших країн.