Річний тариф-це дуже правильне рішення, каже експерт / фото УНІАН

Впровадженням обов'язкового річного тарифу на постачання природного газу для побутових споживачів держава не повинна обмежувати ні права побутових споживачів, ні постачальників блакитного палива.

Про це заявив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан в ефір «Energy MeetingOnline». 

"Річний тариф - це дуже правильне рішення. Для споживача і держави цей тариф є гарантією. Споживач буде захищений від цінових коливань, а держава — від соціальних сплесків і плюс отримує зрозуміле і плановане навантаження на державний бюджет. Але річний тариф на сьогодні не дає достатніх гарантій постачальникам, щоб відчувати захищеність", - сказав він.

Відео дня

За словами Артема Компана, для кожного з постачальників структурування портфеля споживачів і забезпечення річного тарифу несе істотні ризики.

«У споживача немає ніяких зобов'язань перед конкретним постачальником, який законтрактував для нього газ на рік вперед. У цих умовах постачальнику дуже складно спрогнозувати, скільки клієнтів у нього буде на річному тарифі протягом терміну його дії. А закупівля ресурсу під цей тариф вимагає чіткого розуміння необхідного обсягу природного газу", - підкреслив глава Асоціації.

Читайте такожДепутати розробляють новий механізм врегулювання проблеми боргів між учасниками ринку газу - АсоціаціяГолова Асоціації постачальників енергоресурсів додав, що надання споживачам можливості зміни постачальника без погашення заборгованості перед поточним, а також заборона на штрафи, пені та відключення неплатників, сприяють накопиченню боргів за спожиті енергоресурси.

Нагадаємо, що з 1 травня всі побутові споживачі газу в Україні будуть автоматично переведені на річний тариф. Замість встановлення ціни газу на кожен місяць українці отримають на найближчі 12 місяців фіксовану ціну. Відповідну постанову Про затвердження річної ціни на газ для побутових споживачів прийняла на своєму засіданні 7 квітня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.