Сербія хоче зменшити залежність від газу з РФ, незважаючи на проросійську позицію / фото REUTERS

Сербія має намір знизити залежність від російського газу. Країна планує диверсифікувати своїх постачальників газу з вересня 2023 року, щоб отримати більше свободи в енергетичному секторі.

Відповідну заяву зробила віцепрем'єр і міністр гірничодобувної промисловості Сербії Зорана Михайлович на офіційному сайті свого Міністерства.

"Сербія все ще залежить від одного постачальника. У нас є два напрямки газопостачання, але ми залежні від Росії. Наше з'єднання з Болгарією, яке буде готове в наступному році, дає нам можливість вести переговори і отримувати LPG з Греції і підключатися до газу з Азербайджану, що зменшує нашу залежність", — заявила Михайлович.

Відео дня

Далі міністр гірничодобувної промисловості повідомила, що не може передбачити, якою буде ціна на газ. Багато що залежить від вартості, яку вдасться узгодити з "Газпромом", проте колишньою вона вже точно не буде.

Нагадаємо, Сербія — це ідеологічний партнер Російської Федерації. Хоч вона і проголосувала за резолюцію ООН, яка засуджує криваві атаки РФ в Україні, але не приєдналася до санкцій проти агресора. Договір Сербії з "Газпромом" закінчується 31 травня поточного року. Судячи зі слів Михайлович, вона очікує погіршення умов у новому контракті.

Війна Російської Федерації проти України

  • 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міст.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні. Офіційних підтверджень вторгнення її армії на нашу територію поки немає.

Вас також можуть зацікавити новини: