Фото УНІАН, Олександр Синиця

Тільки Верховна Рада України може розв'язати проблему багатомільярдної заборгованості між учасниками ринку природного газу, накопиченою за період дії ПСО (спеціальних зобов'язання з постачання природного газу), зокрема депутати можуть зробити це, ухваливши законопроект №3508-Д.

Про це заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов в ході форуму Ukrainian Gas Open.

"Зараз у парламенті розглядається законопроект № 3508-Д, який пропонує, на нашу думку, оптимальне вирішення проблеми взаємних заборгованостей", - сказав він.

Відео дня

Нацвін-Степанов запевнив, що постачальники енергоресурсів готові виходити з комерційними пропозиціями для підприємств ТКЕ і ТЕЦ, проте останні після скасування ПСО знайшли свободу вибору постачальника лише де-юре.

"На жаль, тепловики поки не можуть піти з орбіти "Нафтогазу" через багатомільярдні борги, накопичені перед НАКом за час дії ПСО. Головна проблема тут - виробники тепла не мають ресурсу для їх погашення, оскільки борги виникли через економічно необґрунтовані тарифи й неефективне держрегулювання", – зазначив заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

В Асоціації впевнені, що одні необґрунтовані борги можна нейтралізувати за взаємозаліком, а інші обґрунтовані борги – реструктуризувати на 10 років, штрафи і пені – необхідно списати.

"В результаті прийняття законопроекту № 3508-Д виграють всі: і "Нафтогаз", який зможе навести порядок у своїй фінансовій звітності; і тепловики, які зможуть стати повноцінними учасниками ринку газу; і органи місцевого самоврядування, які зможуть направити кошти на ремонт мереж і модернізацію комунального господарства", - вказав експерт.

Присутні на форумі Ольга Бабій, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, та Олена Кондратенко, президент Асоціації "Укртец", підтримали позицію Асоціації. Вони висловили впевненість, що якнайшвидше прийняття Верховною Радою законопроекту №3508-д необхідно для повноцінного функціонування ринку газу.

Нагадаємо, проект Закону України № 3508-Д покликаний врегулювати накопичену за період дії ПСО (спеціальних зобов'язання з постачання природного газу) заборгованість суб'єктів ринку перед "Нафтогазом України", загальний обсяг якої станом на 1 травня 2021 року перевищив 100 млрд грн.

2 червня Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВРУ прийняв рішення підтримати законопроект №3508-д за основу і в цілому.

8 червня Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на Конгресі місцевих і регіональних влад, висловився на підтримку пропозиції про погашення боргів підприємств теплокомуненерго перед "Нафтогазом України" за рахунок коштів державного бюджету.