Фото УНІАН, Максим Поліщук

Завтра, 26 січня Верховна Рада України розгляне у другому читанні Проект Закону №6273 від 03.11.2021 р., що дозволяє ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" освоювати мільярди гривень в обхід електронної системи публічних закупівель ProZorro.

Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook.

"Завтра у Верховній Раді планується протягнути черговий кричущий корупційний законопроект 6273, яким передбачається дозволити Оператору ГТС безтендерну процедуру закупівлі обладнання на мільярди гривень під неіснуючу програму перебудови нашої ГТС під нові умови", – написав він.

Відео дня

На думку Кучеренка, законопроект № 6273 дозволить ОГТСУ непрозоро, зокрема, за завищеними цінами, здійснювати закупівлю товарів і послуг, обмежуючи конкуренцію при здійсненні таких закупівель.

Нардеп вважає, що керівництво ОГТСУ неефективно розпоряджається коштами компанії, а прийняття Радою законопроекту №6273 не сприятиме розвитку ГТС України.

"З 109 млрд грн чистих доходів, отриманих за два роки своєї діяльності, на розвиток всієї української газотранспортної системи новий Оператор витратив всього 1,16 млрд грн або 1% від отриманих коштів... тобто за два роки діяльності "незалежного" Оператора ГТС (відокремленого за моделлю Нафтогазу) більше 80% відсотків всього чистого доходу "перекочувало" в Нафтогаз. Чи може менеджмент цього Оператора ГТС, який, по суті, виконує функцію передачі грошей для Нафтогазу, вболівати за ГТС України і чи може він розробити достовірний і ефективний План розвитку української газотранспортної системи в умовах трансформації загальноєвропейських транспортних потоків? Переконаний, що не може", – упевнений Кучеренко.

Депутат припустив, що надання ТОВ "Оператор ГТС України" права здійснювати закупівлі робіт, послуг і товарів для будівництва, реконструкції та ремонту об'єктів ГТС шляхом застосування переговорної процедури створить корупційні ризики і дозволить компанії приховувати махінації з державними коштами.

Раніше на адресу ТОВ "ОГТСУ" не раз звучали звинувачення у тому, що компанія проводить непрозорі тендери, практично не займається реконструкцією ГТС і загрузла в розбірках з Антимонопольним комітетом України.